Celebrem el 28è Premi Drets Humans per commemorar la Declaració Universal dels Drets Humans, l’edició d’enguany s’ha dedicat a Elisabeth Eidenbenz.
(Veure galeria d’imatges)
Abans de baixar a la sala d’actes tots els assistents han pogut visitar l’exposició del vestíbul “Refugiats, per què?” i a la mateixa sala una exposició de “Les ulleres de visió empàtica” feta per alumnes de 5è de primària pel DENIP (Dia Escolar de la Noviolència i la Pau) i treballada prèviament a classe.
Esperança Sánchez, presidenta del jurat i professora jubilada recentment, ha obert l’acte i ha rendit homentage a Elisabeth Eidenbenz, tot recordant el paper que va tenir en com a impulsora de la creació de la Maternitat d’Elna. En el temps de la postguerra moltes dones embarassades vivien en camps de concentració en unes condicions deplorables i hi morien un 90% dels nadons que hi naixien. Amb la creació d’aquest petit oasi dins l’horror, ella mateixa afirmava que “ la Maternitat d’Elna va ser una illa de pau enmig d’aquell infern; era com una bombolla d’oxigen necessària per refer-se i continuar vivint”. Això va permetre que hi naixessin 597 criatures de mares víctimes de la Guerra civil espanyola o de la 2ª Guerra Mundial entre 1939 i 1944.
Aquest fet ha portat directament a relacionar-lo amb el que s’està vivint actualment als camps de refugiats, que no reunixen les condicions mínimes per sobrevireu-hi dignament, atemptant contra els drets humans i davant la passivitat dels governs europeus.
Tot seguit la Teresa Villoro, presidenta de Canpedró, ha agraït a l’Escola la Campanya dedicada durant el curs anterior al centre de serveis que presideix. Villoro ha destacat que l’important no només és que cada dia els usuaris del centre tinguin un plat a taula sinó que els infants sàpiguen que tenen un lloc al nostre barri. La seva intervenció ha acabat amb el desig que els drets a casa nostra no siguin un repte sinó una realitat.
Després ha arribat el moment de saber els guanyadors del Premi Drets Humans que ha decidit el jurat. Enguany l’han format Josep León, membre del Patronat de la Fundació Cultural Hostafrancs, Xavier Boladeras director de l’AFA de l’escola, Teresa Villoro, presidenta de la Fundació Canpedró, Pablo Fernández ex -alumne del centre, Esperança Sánchez, ex-professora de l’escola i presidenta del jurat i Francesc Maeztu professor de secundaria de l’escola.
Francesc Maeztu ha llegit el veredicte i els membres del Jurat han fet el lliurament de premis, que ha estat el següent:
1r. Nivell
L’art de veure i no veure res
- Irene Pérez, Carolina Melenciano, Laia Carlà, Adrià Sales (2n ESO D)
2n. Nivell
Exaequo
El Racisme
- Jordi Pineda, Alba Delgado, Paula Panés, Àlex Roigé, Nil Castro (3r ESO C)
No a l’esclavitud
- Júlia Sobrino, Aida Gómez, Marc Gayete, Eric Rosero (3r ESO E)
Premi Ciberacció
Drets Humans
- Leire Barquín, Anna Peig i Chun Wang (4t ESO D)
Premi Eantopia
Una nova vida
- Núria Ibáñez i Deborah Lujan (2n Batx E)
Premi UNESCO
Ocells a la gàbia
- Clara Pacheco (2n Batx. F)
Premi Joan Pelegrí
- Àngels Vidal
- Esperança Sánchez
Per tancar l’acte els alumnes de 5è han llegit el conte de “Les ulleres empàtiques” que han treballat a classe pel DENIP i s’han pogut veure els dibuixos i ulleres que ells mateixos han dissenyat i realitzat, totes molt originals.
A l’acte, que ha organitzat el Grup Unesco, hi ha assistit el conseller del districte Joan Sanromà en representació de la regidoria, els consellers Jordi Fexas i José Antonio Calleja, així com l’Àngels Vidal, professora jubilada i membre de l’equip de coordinació de la XEAUC.