L’acte de lliurament de la 29a edició dels Premis dels Drets Humans a la nostra escola va tenir lloc el dimecres 31 de gener. Aquests premis, commemoren la Declaració Universal dels Drets Humans, han estat dedicats enguany a l’activista afroamericà Martin Luther King, 50 anys després del seu assassinat “
Amb aquests premis volem sensibilitzar sobre els valors i promoure la defensa dels drets humans”. Amb aquestes paraules la presidenta del Jurat del 29è Premi dels Drets Humans, Loli Saban, professora de secundària, donava la benvinguda a l’edició d’enguany. Uns premis que, amb motiu del 50 aniversari del seu assassinat a Memphis (Tenesse), un 4 d’abril de 1968, estan dedicats a Martin Luther King. El seu lideratge del moviment afroamericà pels drets civils, als anys 60, li va merèixer el Premi Nobel de la Pau. Seva és la coneguda frase “El més preocupant no és la perversitat dels dolents sinó la indiferència dels bons”.
I després de la benvinguda per part de la presidenta del Jurat, la Sara Sànchez i l’Anna Tur, de la Fundació Pitahaya, han explicat el projecte de la fundació a Betània, per finançar i construir una escola. També han recordat la seva experiència aquest estiu en aquesta comunitat nicaragüenca, de no més de 40 famílies, marcada per la desescolarització, l’abandonament familiar, la pobresa o la violència. Precisament l’escola va col·laborar amb la Fundació, el curs passat, en el marc de la 25a campanya Solidaritat UNESCO, donant continuïtat a un projecte que ja es va iniciar el curs 2000-2001.
Els premis
Finalitzada la presentació, els membres del jurat han lliurat els premis de les diferents categories. Un jurat integrat per Núria Martos (representat de l’AFA), Jordi Solsona (representant del Patronat de la Fundació Cultural d’Hostafrancs (FCH), Sara Sànchez (representant de la fundació Pitahaya), Sara Garcia (exalumna de l’escola i guanyadora del Premi UNESCO), Loli Saban (professora de secundària i presidenta del jurat) i Mercè Boix (mestra de primària i secretaria del jurat).
El veredicte del jurat es pot consultar en aquest enllaç.
Reconeixement a Josep Leon
Un dels moments més emotius ha arribat amb el lliurament del Premi Especial del Jurat a Josep Leon, membre del Patronat de la FCH, que durant 22 anys ha format part del jurat dels Premis. El premi ha estat lliurat pel president de la FCH, Tomàs Salamí.
La directora de la FCH, Mercè Velilla, també ha volgut adreçar unes paraules a tots els assistents. Ha destacat la importància d’aquests premis i de figures com les del Josep Leon, persones que actuen com a fil conductor de coneixements i valors generació rere generació. Ha conclòs la seva intervenció remarcant que l’important “No és escriure com som, si no ser”.
L’alumnat de 5è de Primària i la campanya d’aquest curs
L’acte ha coincidit també amb la celebració, el passat 30 de gener, del dia Escolar de la No Violència i la Pau, DENIP, que se celebra cada any coincidint amb la mort de Gandhi, fa ja 70 anys. Aquesta jornada es convoca anualment i recorda la tasca de l’activista indi a favor de la no violència i de la pau. I la nostra escola, un any més, s’ha sumat a la jornada i els alumnes de 5è ho han fet a través d’un joc cooperatiu, “Passadissos Imaginaris” amb l’objectiu de treballar la comunicació i la cooperació i promoure la trobada del mutu acord. És per això que per tancar l’acte els alumnes de 5è han llegit el conte “Defensem la Pau” que han treballat a classe amb motiu del DENIP. Els assistents al lliurament hem pogut visitar, a més a més, l’exposició que hi havia a la sala d’actes sobre aquest projecte. També s’ha visionat una animació de Ting Chiang Tey com a reflexió del treball “Els passadissos imaginaris” de la importància de la cooperació i del treball en equip.
També s’ha desvetllat a qui estarà adreçada la Campanya de Solidaritat UNESCO d’aquest any: a l’ONG Mans a les Mans amb el projecte Submarí, que vol donar reforç escolar a infants amb perill d’exclusió social.
El lliurament de premis, que ha organitzat el Grup Unesco, també ha comptat amb la presència del conseller d’Educació del districte, Joan Sanromà; membres de la XEAUC (xarxa escoles associades Unesco Catalunya); així com professorat, ex-professorat i alumnat de primària i secundària, entre d’altres.
Cal destacar que tots els detalls que s’han lliurat durant l’acte han estat adquirits a botigues de comerç just d’Intermon-Oxfam.