L’Ateneu fa 100 anys! La Fundació Cultural Hostafrancs ho ha celebrat amb un acte commemoratiu al qual han assistit gairebé un centenar de persones, principalment antigues sòcies de l’Ateneu que han recordat bells temps.
>>Veure galeria de fotos<<
Corria un 29 de maig de 1919 quan, tot seguint la tasca educativa que oferia el Centre Montserrat-Xavier, naixia l’Ateneu Montserrat, on aquells infants, ja no tan petits, assistien a l’Ateneu del barri. Un espai de trobada on passar bones estones, parlar d’allò que els preocupava, distreure’s jugant a futbol, a bàsquet, al dòmino, fent teatre, cinema, billar, ping-pong… Les activitats que s’hi feien eren moltes, d’aquí en va sorgir també la coral Cum Jubilo, l’esbart dansaire Serra d’Or i tantes seccions que amb el temps van anar apareixent i algunes desapareixent. Avui en dia, alguns socis segueixen reunint-se per fer partides de dòmino, s’hi fan les classes d’acollida d’immigrants i segueix ben viva una de les seccions històriques més importants, el BAM.
Acte commemoratiu Centenari
La primera part de l’acte ha estat en record dels socis que ja no hi són, en la segona part s’ha projectat un audiovisual amb imatges inèdites, que podeu veure aquí a sota, i a continuació hi ha hagut una taula rodona.
Per obrir aquesta segona part de l’acte en Manel R. Poveda, gestor de l’arxiu de l’escola Joan Pelegrí, ha fet un repàs històric per les diverses etapes per les quals ha passat l’entitat. Tot seguit Josep Miró ha donat pas als membres de la taula, que han explicat la seva vinculació a l’Ateneu i algunes anècdotes del que hi havien viscut.
En Carles Mollón (soci i conserge de l’Ateneu), en Lluís Mestre (soci) i l’Enric Beltran (soci i fill de president) han recordat les bones estones que hi passaven, l’escletxa de llum que suposava l’Ateneu en els temps grisos del franquisme, així com les primeres dones que hi van començar a assistir, cosines, amigues… Algunes d’elles eren també a la sala per corroborar-ho.
En Josep Figuera, actual president del BAM, ha explicat la seva trajectòria dins de l’Ateneu i especialment el pas que va fer al BAM.
A la taula també ha explicat el seu testimoni l’Anna Gonzàlez, filla de Josep Gonzàlez Amigó, que va presidir l’Ateneu entre 1976 i 1982. Recordava de manera molt emotiva els seus anys d’infantesa anant a l’Ateneu i especialment com va estar de content el seu pare quan va ser elegit president de l’Ateneu, ja que per ell, havia estat com una segona casa.
Per cloure l’acte tots els assistents han fet un brindis pels 100 anys de l’Ateneu.
Tot seguit podeu llegir l’opuscle que recull breument aquests cent anys d’història de l’Ateneu i veure l’audiovisual que s’ha projectat i que recull imatges inèdites del barri d’Hostafrancs, l’antic edifici de l’Ateneu, el Centre, el Doctor Joan Pelegrí juntament amb una comparativa d’imatges d’abans i actuals.