33è Premi Drets Humans

Nombrosos treballs  tracten el tema de la igualtat i diversitat de gènere

Celebrem la 33a edició dels Premi Drets Humans (PDH) amb un acte de lliurament de premis a l’alumnat de Secundària pels treballs que van realitzar el curs passat.

Dedicat a l’Arcadi Oliveres

Aquesta edició del Premi enguany s’ha dedicat a l’Arcadi Oliveres, economista i activista social. Des de la nostra escola teníem un lligam especial amb ell, ja que des del 2012 venia cada any a fer una xerrada per a l’alumnat de 2n de Batxillerat i amb les seves paraules mai deixava ningú indiferent. La seva dedicació, temps i esforços en favor dels Drets humans han estat sempre indiscutibles.

Enguany l’alumnat de 5è de primària no ha pogut ser present a l’acte a causa de les mesures covid-19, però sí que hi han sigut els seus murals, sobre la proposta feta per FundiPau: “No siguis troll” – Pacifiquem les Xarxes Socials  que han treballat en commemoració del DENIP (Dia Escolar de la No violència i la Pau) i que reflexiona al voltant dels riscos i beneficis de les xarxes i la importància del respecte per l’altre.

Dolors Subirana, professora de l’escola, ha conduït l’acte i ha presentat el jurat del 33è Premi Drets Humans de l’Escola Joan Pelegrí, format, en aquest cas, íntegrament per dones:

  • Dolors Forn com a representant del Patronat de la Fundació Cultural Hostafrancs
  • Berta Gaya com a representant de l’AFA de l’escola
  • Júlia Mirapeix com a exalumna guanyadora del 27è premi Unesco l’any 2019
  • Teresa Dalmau, mestra de Primària com a representant de l’escola
  • Dolors Subirana, professora de Secundària com a representant de l’escola

Teresa Dalmau ha llegit un escrit molt emotiu on recordava la trajectòria de l’Arcadi, les seves idees i com el va conèixer. També Dolors Forn l’ha recordat a través d’un text que ell mateix va escriure ple d’agraïments: “Gràcies a tots els que continuareu fent aquesta feina”. Tot seguit hem pogut veure i sentir l’Arcadi Oliveres en la projecció d’un fragment d’una entrevista que li van fer a la televisió.

Després d’aquesta part introductòria tant commovedora s’ha procedit a fer el lliurament de premis segons el veredicte del jurat.

Premiats i premiades 33è Premi Drets Humans

D’aquesta edició en destaca l’elevat nombre de treballs que tracten el tema de la igualtat i diversitat de gènere, respecte a edicions anteriors.

PREMI DRETS HUMANS PRIMER NIVELL

Els treballs de primer nivell són pòsters que van realitzatr els grups de 2n d’ESO durant el curs passat.

  • Ser minories no vol dir ser inexistents De: Ona Lleopart, Mireia Morgado, Eva Vicente.

S’ha premiat per la claredat de l’eslògan i l’adequació amb el missatge que vol transmetre i per l’estètica acurada que fa que el resultat final sigui un pòster atractiu.

 

PREMI DRETS HUMANS SEGON NIVELL

Els treballs de segon nivell són plafons que ha realitzat l’alumnat de 3r ESO durant el curs passat.

  • Icones feministes. De: Mariona Redondo, Adam Esteban, Quim Múñoz, Júlia Yuste i Maykell Reyes.

Del plafó premiat se n’ha valorat molt positivament la relació entre el tema i l’estètica del plafó i també la selecció de la informació que es vol fer arribar al públic. El conjunt de tot això resulta interessant i amè.

PREMI CIBERACCIÓ

 

La tria s’ha fet entre diversos treballs elaborats per l’alumnat de Cultura i Valors ètics de 4t d’ESO.

La idea d’aquests treballs és copsar les grans realitats del nostre món, crues i colpidores i sensibilitzar i denunciar les violacions dels drets humans.

  • Conscienciació ètica. Muntatge fet per: Pau Barrachina, Pol Dueso, Íker Bayo, Álex Fernández.

Se n’ha valorat positivament la seqüència ordenada del relat, des de les notícies dels diaris, continuant per les causes, fent un llistat de països que pateixen conflictes que desemboquen en població que ha de fugir i arribant a interpel·lar el públic perquè faci alguna cosa per ajudar, en aquest cas concret demanen un donatiu per a entitats que treballen amb les persones immigrants.

El que ha agaradat especialment és que l’alumnat vegi que si les persones ignorem aquest problema, ens convertim en còmplices igual que molts estats que no fan prou per solucionar-lo.

PREMI UNESCO

De tots els Treballs de Recerca de Batxillerat que es presenten el curs anterior a l’escola se’n trien tres com a finalistes del Premi UNESCO. Enguany complim 30 anys d’aquest premi que s’atorga des del 1992 i que fou creat per celebrar la incorporació de la nostra Escola al Pla d’ Escoles Associades a la UNESCO. La temàtica del treball ha de versar sobre el respecte dels Drets Humans, la Pau i/o la Cooperació Internacional.

  • La integració social i laboral en persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat  d’Alba Díez i Cristina Soler.

En destaca el fet que sigui un treball tècnicament correcte amb unes conclusions ben elaborades i també la implicació de les autores en la part pràctica del treball.

“Vosaltres sou joves teniu un camí al davant per portar la pau al món”

PREMI EANTOPIA

Aquest premi valora treballs que proposin alternatives,  que recullin expressions o actuacions positives, encaminades a reflexionar sobre la idea que “un món millor és possible”, tal com van plantejar els alumnes guanyadors del Premi Unesco de l’any 1999, en el seu treball Eantopia. El treball guanyador d’aquest premi es tria entre els finalistes de qualsevol de les categories.

  • Contaminació. De: Maria Manzano i Laia Queral

El treball ha estat escollit perquè a més d’exposar el problema, apunta accions concretes i fàcils de fer per nosaltres i també en grup d’amics que poden ajudar a fer del planeta on vivim un planeta millor. També se n’ha valorat molt positivament la correcció lingüística.

PREMI JOAN PELEGRÍ

Aquest  premi té el seu inici l’any 1998 en memòria de Joan Pelegrí, de qui rep el nom la nostra escola, i vol ser un reconeixement a alumnat que ha estat finalista del Premi Drets Humans reiteradament sense haver-lo guanyat mai o bé a persones o grups de persones de l’escola o del seu entorn, que han dut a terme accions o mantenen actituds favorables als drets humans, de forma molt constant però poc ostentosa. I el premi ha estat atorgat a:

  • Janine Künzi

Per la dedicació i el treball constant que la premiada ha fet al costat de l’Arcadi Oliveres.

Finalment, la Janine ha adreçat unes paraules al públic. Ha explicat com van ser els darrers moments de l’Arcadi havent-se pogut acomiadar “es va morir amb tota la tranquil·litat del món”, i ha agraït a l’escola i a l’alumnat l’organització d’aquests premis i la lluita pels Drets Humans, perquè són un incentiu per l’alumnat i una manera de continuar la seva tasca “Vosaltres sou joves teniu un camí al davant per portar la pau al món”

Els sentits aplaudiments del públic han posat el punt final a l’acte i en acabar l’alumnat ha pogut visitar els treballs finalistes exposats i els de 5è de primària.

Enhorabona a les premiades i premiats!