Campanya de solidaritat Unesco 2022

Col·laborem amb entitats que busquen millorar les condicions de vida de les persones desplaçades en camps de refugiats

Pau Segalés i Lola Fuentes durant la xerrada
Xerrada de Pau Segalés i Lola Fuentes

Ja està en marxa la Campanya de solidaritat Unesco d’enguany, i ja en van 30! Aquesta està destinada a sensibilitzar infants i joves de la nostra escola sobre les condicions en què viuen les persones desplaçades en camps de refugiats procedents de territoris en conflictes, com és el recent cas d’Ucraïna. Habitualment són conflictes que afecten directament famílies amb infants i adolescents, que no saben quan podran tornar a casa seva o on es podran quedar ni per quant de temps. Aquesta vegada posem èmfasi en la importància del benestar emocional d’aquestes persones.

Intentarem conscienciar que aquestes situacions es donen perquè països com el nostre -amb el nostre tracte econòmic en alguns casos, la nostra venda d’armes en d’altres- han originat els conflictes que provoquen la sortida d’aquestes persones.

Com a escola creiem que hem de defensar els Drets Humans i els drets civils de totes les persones, vinguin d’on vinguin, ja que, com ens deia el nostre estimat Arcadi Oliveres cada vegada que venia aquí a l’escola: ”el món és de tothom i no tenim cap dret a tancar les portes”.

Per tal d’apropar aquesta realitat a l’alumnat ho farem a través de les següents ONG: Pallassos Sense Fronteres, Metges Sense Fronteres, Tisores Solidàries i Visió Sense Fronteres.

Drets Humans Sense Fronteres

Sota aquest lema a secundària volem acostar aquesta realitat i ser una mica més conscients del trasbals que suposa aquesta situació. Ho fem col·laborant amb ONGs i entitats que duen a terme la seva tasca sobre el terreny com ara Pallassos Sense Fronteres i Metges Sense Fronteres. Membres de les dues ONG ja han vingut a l’escola a fer una xerrada sobre el tema, explicant com treballen i quines són les seves impressions arrel de les seves experiències.

“Ens han portat de tot:  llibres, joguines , ordinadors….Però mai ningú ens havia portat la vida”  (Paraules del director d’una escola de Sri Lanka que van sobreviure al Tsunami del 2004)

jornades culturals
Macroactivitat a secundària

Amb aquesta cita del director d’escola exemplificava el mag Pau Segalés la feina que està fent Pallassos Sense Fronteres en la seva xerrada a alumnes de 1r de Batxillerat.

També Lola Fuentes, psicòloga de Metges Sense Fronteres, va explicar la seva trajectòria i implicació amb l’entitat així com els conflictes en què ha fet ajuda humanitària.

Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius segueix treballant el tema a l’aula a través de documentals que conviden a la reflexió i el debat i aquest dimecres s’ha realitzat la Macroactivitat, en què tot l’alumnat ha fet treballs manuals per omplir els espais de murals i pancartes reivindicatives.

Somriure, riure i viure! Per un Món sense fronteres

 

Tarda de portes obertes

Pel que fa a infantil i primària, els dies 6,7 i 8 d’abril es duran a terme les Jornades Culturals 2022 que aniran en la mateixa línia: donar a conèixer la tasca que duen a terme les organitzacions que defensen els drets de les persones desplaçades arreu del món. Coneixerem testimonis de diverses ONG com Tisores Solidàries o Visió Sense Fronteres i el dimarts 5  es farà una xerrada presencial per a tots els cursos de Pallassos Sense Fronteres. Totes les activitats de sensibilització estaran adaptades a cada nivell.

A més a més les famílies tindran l’oportunitat de gaudir d’una tarda de portes obertes per conèixer la feina que s’està duent a terme a les Jornades. Podran participar en algunes activitats que l’alumnat ha preparat i també hi haurà una paradeta de Pallassos Sense Fronteres per a qui vulgui col·laborar econòmicament.

Us animem a conèixer una mica més la tasca d’aquesta ONG amb aquest vídeo breu que ja ha vist l’alumnat: