Ja tenim guanyadors/es de la XXVIIa edició dels Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient
Dins de la Setmana de la Ciència tornem a celebrar els Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient, aquest cop ja sense restriccions i amb la sala plena a vessar.
Dolors Sabán, directora de l’escola, ha obert l’acte i ha presentat la convidada d’aquesta edició: Ibane Abasolo Olaortua, doctora en Biologia i Bioquímica, Cap del grup de recerca “Drug Delivery & Targeting (DDT)” de la Vall d’Hebron, Institut de Recerca. La doctora Ibane és una experta en recerca en nanotecnologia per la curació de diferents càncers, evitant els efectes negatius de la quimioteràpia actual que pot destruir cèl·lules dolentes però també les bones.
“És la nanotecnologia la medicina del futur?” (Ibane Abasolo)
En la xerrada Ibane Abasolo ha començat explicant què és una nanoipartícula i quines propietats té. Ha parlat del funcionament de les vacunes amb l’exemple de les vacunes contra la covid, posant èmfasi en l’èxit de la investigació per arribar a desenvolupar-les. Ha explicat el funcionament d’una vacuna ARN i com poden intervenir-hi les nanopartícules.
“Quan la Cristina tenia 25 anys li van detectar un càncer metastàtic de mama”
A continuació ha posat l’exemple de la seva amiga Cristina, a qui van detectar un càncer metastàtic molt jove i que finalment va morir. Aquest fet la va motivar enormement a seguir investigant i fer-ho amb nanopartícules de proteïna. Segons les investigacions dels darrers anys la Dra. Abasolo s’ha mostrat optimista perquè “Si a la Cristina li detectessin un càncer de mama metastàtic avui tindria un oportunitat terapuèutica. I aquesta oportunitat és una nanopartícula” i aquesta, en lloc de ser lipídica estaria feta de proteïnes.
“El tractament amb nanopartícules augmenta la supervivència dels pacients de càncer i redueix els efectes secundaris de la quimioteràpia”
Ibane Abasolo ha explicat que el tractament amb les nanaopartíocules fa que hi hagi més fàrmacs als tumors i menys als teixits normals, per tant, més eficàcia i menys toxicitat dels efectes secundaris.
La Dra. Ibasolo ha conclòs la xerrada llençant una pregunta a l’aire oberta a la reflexió, sobre si seria la nanotecnologia el futur de la medicina. S’ha fet un silenci reflexiu i tot seguit han arrencat forts aplaudiments entre el públic.
Un cop finalitzada la xerrada s’ha procedit a fer el lliurament dels Premis.
Lliurament XXVII Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient
El jurat que atorga els Premis de la Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de l’Escola Joan Pelegrí, enguany ha estat format per: Joana Morcillo, Jelen Santamaria, Cristina Linares i Sandra Nomen, professores de les àrees de Ciències i Tecnologia de l’Escola Joan Pelegrí. Han lliurat els premis Clàudia Monte, Irene Peribañez i Miquel Rodríguez, que actualment estan estudiant ciències Biomèdiques, Matemàtiques i Intel·ligència Artificial. També Dolors Forn, professora jubilada de Ciències i representant del Patronat de la Fundació Cultural Hostafrancs i la ponent, Ibane Abasolo.
Després d’un llarg examen i posterior valoració dels treballs presentats el jurat ha destacat la gran qualitat dels treballs i ha decidit concedir els XXVII Premis CIÈNCIA, TECNOLOGIA I MEDI AMBIENT corresponents al curs 2021-22 als alumnes següents:
1r ESO
CIÈNCIES: Han estat nominats al premi un conjunt de treballs sobre claus dicotòmiques per classificar diferents éssers vius, i diverses presentacions de les funcions vitals del món animal. El jurat ha decidit concedir els següents premis:
- ACCÈSSIT: Pol Torras i David Vicente Per la presentació “La nutrició de la medusa”
- 1r PREMI: José Manuel García i Gerard Vicente. Per la clau dicotòmica per identificar bolets.
TECNOLOGIA: Desert, ja que el curs passat no es va poder fer servir el taller a causa de les restriccions per la COVID.
2n ESO
CIÈNCIES: Han estat seleccionades diverses presentacions digitals de la “Teoria Cinéticocorpuscular”. El jurat ha premiat els següents treballs:
- ACCÈSSIT: Laura Baryshnikova, Álex Cisneros i Isabella Ogando. Per la presentació “Teoria cineticocorpuscular”
- 1r PREMI: Laia Castillo, Ainhoa Ferrera i Magalí Junquera. Per la presentació “Model Cinéticocorpuscular”
TECNOLOGIA: Han estat valorats els motors elèctrics de corrent continu així com el pla de treball i la memòria explicativa. Hem decidit atorgar el següent premi:
- ACCÈSIT: Emma Pujadas. Pel seu motor elèctric de corrent continu.
- 1r PREMI: Ona Auñón. Pel seu motor elèctric de corrent continu.
3r ESO
CIÈNCIES: Han estat seleccionats diferents vídeos amb el procés de construcció d’un model de cèl·lula i l’explicació de les diferents parts i funcions cel·lulars. Els treballs guardonats són:
- ACCÈSSIT: Miquel Dolz, Ona LLeopart, Mireia Morgado i Helena Ortega. Pel vídeo sobre “la cèl·lula i les seves funcions”
- 1r PREMI: Neus Palomeras i Jiayi Wu. Pel vídeo de “Model d’una cèl·lula eucariota”
TECNOLOGIA:Desert, ja que el curs passat no es va poder fer servir el taller a causa de les restriccions per la COVID.
4t ESO
CIÈNCIES: s’han valorat pòsters de malalties genètiques i presentacions digitals sobre la Història de la Terra. Els treballs guardonats són:
- ACCÈSSIT: Imanol Garcia i Eric Segura. Per l’article sobre “la vespa velutina”.
- 1r PREMI: Tomàs Alcaide, Alejandro Rojo i Laia Subirats. Pel vídeo “Història de la Terra”.
TECNOLOGIA: Els primers premis digitals reconeixen la qualitat dels projectes d’aplicacions informàtiques per mòbil presentades al concurs mSchools App Education. Els guanyadors també van ser reconeguts com els millors projectes de Catalunya, i els donem els dos diplomes de MSchools i el de Ciència i Tecnologia. Els accèssits van ser finalistes en el concurs Mschools Students Awards i els primers premis van ser premiats en el concurs Mschools Students Awards.
Són els següents:
- ACCÈSSIT DIGITAL: Pol Asante, Marta Benito, Adam Esteban, Lucia Ocampo i Júlia Yuste. Per l’aplicació: “TADEO”. App proporciona ajut a nivell emocional i motivacional.
- ACCÈSSIT DIGITAL: Tomàs Alcaide, Joel Cruz, Jordi Ryhr i Laia Subirats. Per l’aplicació “Studium 21”. Eina d’ajut a la tria d’estudis superiors.
- 1r PREMI DIGITAL: Liliana Seeley, Rosario Requena i Nerea Rodríguez. Per l’aplicació: “Mood Garden” Eina que ajuda a identificar emocions per afavorir l’autoconeixement dels adolescents. Guanyadors del premi al millor projecte digital.
- 1r PREMI: David Mora, Laia Martínez i Daniela Maneiro. Per l’aplicació: AKADEM. Un sistema integral de suport a l’estudi per millorar l’organització dels estudiants de secundària. Guanyadors al millor pitch de presentació breu en anglès del seu projecte.
1r BATXILLERAT
CIÈNCIES: s’han valorat pòsters sobre diferents malalties de Ciències del Món Contemporani, i treballs de notícies mediambientals de Ciències de la Terra i Medi ambient. Els treballs premiats han estat els següents:
- ACCÈSSIT: Norah Gonzalez, Sara Alvarez i Laura Garcia. Pel pòster sobre “El càncer”
- 1r PREMI: Zoe Oller. Pel treball “Notícies Mediambientals”
TECNOLOGIA: s’han valorat els dissenys d’objectes en 3D. Els treballs premiats han estat els següents:
- ACCÈSSIT: Guillem Capsir
- 1r PREMI: Biel Palomeras
2n BATXILLERAT (han lliurat els diplomes la ponent Ibane Abasolo i Dolors Forn, memebre del patronat de la FCH)
CIÈNCIES: Opten al premi un recull de treballs de recerca de l’àmbit mèdic i ambiental realitzats seguint amb rigor el mètode científic El jurat ha premiat els següents treballs realitzats el cusr passat:
- ACCÈSSIT: Desert
- 1r PREMI: Carla Saez i Irene Peribañez. Pel treball de recerca “La criogènesi”
TECNOLOGIA: Han estat seleccionats una sèrie de treballs de recerca de l’àmbit tecnològic d’excel·lent nivell, dedicació i on s’ha fet una gran tasca de recerca. Han lliurat els premis Miquel Guasch i Ibane Abasolo.
Hem premiat per la seva qualitat i nivell els següents treballs dirigits pel professor Xavi Bo:
- ACCÈSSIT: Christoph Dacuycuy i Gisela Vargas. Pel treball de recerca “Rehabilitació energètica de l’Escola Joan Pelegrí” On es va fer una proposta de millora energètica sostenible.
- 1r PREMI: Miquel Rodríguez. Pel treball “Cotxes autònoms i intel·ligència artificial”. Amb aquest treball es va aprofundir en la intel·ligència artificial per primera vegada a l’escola, aplicant els coneixements adquirits en la construcció d’un vehicle autònom.
CICLES FORMATIUS (ha lliurat els premis el Caps d’estudis de cicles formatius Josep Lluís Gómez)
2n de Cicle Formatiu de Laboratori d’Anàlisi i Control de Qualitat: s’han valorat treballs de final de cicle realitzats seguint amb rigor el mètode científic. Els treballs guardonats són:
- ACCÈSSIT: Elena Fuster. Pel projecte final “ Comparació del blat de moro transgènic i convencional”.
- 1r PREMI: Naiara Gómez i Layla Ait Addi. Pel projecte final “ Estudi comparatiu: carn halal vs. carn convencional”.
1r Sistemes Microinformàtics i Xarxes: s’han valorat els projectes realitzats pels alumnes. El treball premiat ha estat:
- 1r PREMI: Eric Cierco, Víctor Comes, Daniel Sánchez i Jordi Villalba. Pel projecte “Comes Consulting”. Orientar, ajudar, consulting.
2n Sistemes Microinformàtics i Xarxes: En aquesta categoria s’han seleccionat els millors treballs de síntesi del segon curs, projectes que fan els alumnes en acabar i on apliquen tots els coneixements adquirits al llarg del cicle. Hem premiat per la seva qualitat els següents treballs:
- 1r PREMI: Joan Moragues i Joan Ollé. Pel projecte “EcoRent”. Amb l’eslògan: “Gaudeix del viatge”
1r Activitats comercials: s’han valorat els projectes de creació d’un producte innovador realitzats pels alumnes. I els treballs premiats han estat:
- ACCÈSSIT: Iñaki Catibog, Sofia del Corral, Greta López, Brahim El Messaoudi i Júlia Serrahima. Pel projecte “IGlasses”. Ulleres de disseny amb tecnologia APPLE inspirades en el Peter Parker.
- 1R PREMI: Pol Aguilar, Laia Bajo, Lishba Sajjad i Àlex Zetas. Pel projecte “Wesh”. Jaqueta tèrmica amb recàrrega solar.
2n Activitats comercials: en aquesta categoria s’han seleccionat els millors projectes finals on l’alumnat desenvolupa un complet pla de negoci per comercialitzar un producte o servei.
- ACCÈSSIT: Alba García, Escarlet Mero i Sandra Segura. Pel treball “Altra Vida”. Projecte d’un tanatori per a animals de companyia amb productes i serveis complementaris.
- 1r PREMI: Aarón Jiménez, Joel Ngema i Bruno Vescovo. Pel treball “Security Count”. Sistema de control d’accés, assistència i aforament amb targeta NFC.
Finalment, s’ha procedit a l’entrega de premis honorífics:
PREMI A LA TRAJECTÒRIA TECNOLÒGICA (han lliurat els premis Miquel Guasch, professor jubilat de Tecnologia i el cap d’àrea de Tecnologia, Josep Alcón)
S’ha lliurat del premi a la trajectòria tecnològica, que valora l’esperit tecnològic i també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de tecnologia. Enguany hi ha hagut empat tècnic i el reben:
- Carolina López
- Biel Palomeras
PREMI JUAN ANTONIO JARA (ha lliurat el premi Dolors Forn)
Aquest premi, que valora l’esperit científic i valora també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de ciències experimentals, s’ha atorgat a l’alumne:
- Tomàs Alcaide
PREMI ROSA MERINO (ha lliurat el premi Dolors Forn)
Finalment, s’ha fet el lliurament del premi al millor treball de recerca relacionat amb l’àmbit mèdic o biomèdic a l’alumna:
- Clàudia Monte, pel seu treball “CRISPR en la Medicina”
Per cloure l’acte Víctor Ranera, president de la Fundació Cultural Hostafrancs, ha adreçat unes paraules d’agraïment als organitzadors i a la ponent i ha felicitat l’alumnat pels seus treballs.
L’alumnat premiat ha passat pel set de croma muntat amb el material que l’escola ha guanyat al concurs mSchool App Education on el curs passat dos grups de 4t d’ESO van ser guardonats per un jurat internacional pels seus projectes d’aplicació mòbil: