Molts treballs tracten el tema de la guerra i les persones refugiades
Celebrem la 34a edició dels Premi Drets Humans (PDH) amb un acte de lliurament de premis a l’alumnat de Secundària pels treballs que van realitzar el curs passat
Dedicat a Neus Català
Aquesta edició del Premi s’ha dedicat a Neus Català (1915-2019), una dona catalana que va sobreviure a l’horror dels camps nazis. Va estar reclosa al camp de concentració nazi de Ravensbrück i posteriorment al camp de Flossenburg, on l’obligaren a treballar en la indústria d’armament. Després de ser alliberada el 1945, dedicà la seva vida a la lluita contra el feixisme, més concretament contra el franquisme, i a donar a conèixer la realitat del que es va viure entre les parets dels camps de concentració i extermini durant la 2a Guerra mundial.
“Escopíem a les bales o hi posàvem oli, perquè qualsevol cosa barrejada amb la pólvora les inutilitzava. No paràvem d’escopir. Escopir i sabotejar, sabotejar, sabotejar!”
Neus Català
La convidada d’enguany, Roser Rius, membre de l’ONG Stop Maremortum, ha parlat sobre Neus Català i ha explicat algunes vivències de la seva infantesa i l’experiència als camps de concentració.
En motiu del DENIP (Dia Escolar de la No violència i la Pau) l’alumnat de 5è de primària ha treballat el tema “Testimonis de Pau en un context de conflicte”. Coincidint amb els 75 anys de la mort de Gandhi han treballat la seva biografia i la de Martin Luther King, en el 60è anivesari del seu famós discurs a Washington I have a dream (Jo tinc un somni). Així han tingut ocasió de conèixer una mica més la vida d’aquests dos testimonis de pau en un moment que el conflicte social els envoltava. Mostra d’aquest treball de reflexió en són els murals que s’han pogut veure a la sala, tot cercant un somni que permeti millorar la vida de les persones.
Decorant la sala també s’han pogut veure els treballs fets per l’alumnat de 3r ESO en un taller de serigrafia organitzat des de la matèria Visual i Plàstica relacionats amb les persones refugiades.
Dolors Forn, presidenta del Jurat, ha conduït l’acte i ha presentat els altres membres del jurat del 34è Premi Drets Humans de l’Escola Joan Pelegrí, format per:
- Jeroni Morey, mestre de Primària, representant del personal de l’escola
- Silvia Mozo, secretària de batxillerat, representant del personal de l’escola
- Núria Martos, representant de l’AFA
- Alba Díez i Cristina Soler, exalumnes i guanyadores del Premi Unesco del curs passat
- Roser Rius, representant de l’ONG Stop Maremortum
A continuació s’ha procedit a fer el lliurament de premis segons el veredicte del jurat.
Premiats i premiades 34è Premi Drets Humans
D’aquesta edició en destaca l’elevat nombre de treballs que tracten el tema de les persones refugiades i la guerra arran del conflicte entre Rússia i Ucraïna, especialment en els treballs candidats al Premi Ciberacció.
PREMI DRETS HUMANS PRIMER NIVELL
Els treballs de primer nivell són pòsters que van realitzatr els grups de 2n d’ESO durant el curs passat.
Per problemes diversos, no tots els grups de 2n d’ESO del curs passat van poder fer el treball i per aquest motiu només ens van arribar dos treballs i el jurat ha considerat que no són mereixedors de premi.
És per això que queda DESERT.
PREMI DRETS HUMANS SEGON NIVELL
Els treballs de segon nivell són plafons que ha realitzat l’alumnat de 3r ESO durant el curs passat.
-
La guerra. De: Jiayi Wu i Neus Palomeras Gabarró
Del plafó premiat se n’ha valorat molt positivament que conté molta informació molt ben posada amb diferents colors, la tria dels quals fan l’efecte de rebaixar la duresa del tema que s’exposa.
PREMI CIBERACCIÓ
La tria s’ha fet entre diversos treballs elaborats per l’alumnat de Cultura i Valors ètics de 4t d’ESO.
La idea d’aquests treballs és copsar les grans realitats del nostre món, crues i colpidores i sensibilitzar i denunciar les violacions dels drets humans.

Enguany el Premi Ciberacció s’ha donat exaequo a 3 treballs, que són:
-
Entre tots ho aconseguirem. De: Gússem Yaia-Cheikh Benkherouf, Marta Cabestrero Escat i Ferran Òdena Bernadí
-
La foking guerra . De: Daniela Ábalos Patiño, Blanca Román Ballester, Rosario Requena Martínez
-
Els refugiats també són persones realitzat per: Laia Rodríguez Fortuny, Aitana Carol Pleszowski, Raül Gutiérrez Gundín, Zlata Humeniuk, Arnau Villanueva March
Se n’ha valorat positivament la seqüència ordenada del relat, des de les notícies dels diaris, continuant per les causes, fent un llistat de països que pateixen conflictes que desemboquen en població que ha de fugir i arribant a interpel·lar el públic perquè faci alguna cosa per ajudar, en aquest cas concret demanen un donatiu per a entitats que treballen amb les persones immigrants.
El que ha agaradat especialment és que l’alumnat vegi que si les persones ignorem aquest problema, ens convertim en còmplices igual que molts estats que no fan prou per solucionar-lo.
PREMI UNESCO
De tots els Treballs de Recerca de Batxillerat que es presenten el curs anterior a l’escola se’n trien tres com a finalistes del Premi UNESCO. Aquest premi s’atorga des del 1992 per celebrar la incorporació de la nostra Escola al Pla d’ Escoles Associades a la UNESCO. La temàtica del treball ha de versar sobre el respecte dels Drets Humans, la Pau i/o la Cooperació Internacional.
-
Desigualtat de gènere a l’actualitat: Per què segueix sent necessari el feminisme? De: Lucía Grima Vadillo i Ona Rodríguez Rosés
En destaca l’actualitat del tema, ja que mostra el que qualsevol dona o nena d’avui podria explicar, i el fet que conté entrevistes molt interessants.
PREMI EANTOPIA
Aquest premi valora treballs que proposin alternatives, que recullin expressions o actuacions positives, encaminades a reflexionar sobre la idea que “un món millor és possible”, tal com van plantejar els alumnes guanyadors del Premi Unesco de l’any 1999, en el seu treball Eantopia. El treball guanyador d’aquest premi es tria entre els finalistes de qualsevol de les categories.
-
Educació. De: Tomàs Alcaide Martínez, Eric Segura Olivé, Alejandro Rojo Toro
El treball ha estat escollit perquè dona una visió d’esperança i perquè situa l’educació al centre d’aquesta esperança.
PREMI JOAN PELEGRÍ
Aquest premi té el seu inici l’any 1998 en memòria de Joan Pelegrí, de qui rep el nom la nostra escola, i vol ser un reconeixement a alumnat que ha estat finalista del Premi Drets Humans reiteradament sense haver-lo guanyat mai o bé a persones o grups de persones de l’escola o del seu entorn, que han dut a terme accions o mantenen actituds favorables als drets humans, de forma molt constant però poc ostentosa. I el premi ha estat atorgat a:
-
Laia Fusté Turegano
La Laia ha estat 3 vegades finalista del Premi, la qual cosa vol dir que ha estat finalista en tots els nivells, menys en el de TR ja que el tema del seu treball no era de l’àmbit dels Drets Humans.
Finalment, la Laura, alumna de 5è, ha llegit un somni, fruit del treball i la reflexió que ha fet 5è en motiu del DENIP:
M’agradaria viure en un món sense injustícies ni diferències per ser una persona o una altra. M’agradaria que les persones no discriminessin la gent per ser diferent a elles, perquè és això el que ens fa úniques. Les diferències ens fan ser qui som. No hi hauria d’haver gent que tingui por de ser qui és. Tothom és únic!
L’acte ha arribat al seu punt final amb els aplaudiments del públic i una foto dels guanyadors i guanyadores amb el jurat.
Enhorabona a les premiades i premiats!