XXVIII Premis de Ciència, Tecnologia i Mediambient

Com cada any, hem celebrat els Premis de Ciència, Tecnologia i Mediambient i amb aquest, ja en sumem 28.

En aquesta ocasió, Pilar Luis, enginyera en Telecomunicacions, professora del departament d’enginyeria electrònica de la UPC i exprofessora de l’escola, ha obert la cerimònia amb una ponència estelar introductòria de la cosmologia i la tecnociència.

La cosmologia és un dels àmbits de la ciència més apassionants. Tracta de l’origen, l’estructura i l’evolució de l’univers com un tot. Va començar com a disciplina científica l’any 1915 amb la publicació de la teoria de la Relativitat General d’Albert Einstein, ja que va ser la primera vegada que els físics disposaven d’equacions matemàtiques per estudiar l’univers com un tot. Ha passat més d’un segle de la publicació d’aquesta revolucionària teoria i els coneixements cosmològics no han parat de créixer gràcies a l’esforç de generacions de matemàtics, físics teòrics i observacions astrofísiques sostingudes per grans telescopis terrestres i espacials dissenyats pels enginyers. 

Al llarg de la seva xerrada, Pilar Luis ens ha transportat per la història dels descobriments més importants d’aquesta ciència i, alhora, ens va parlar dels últims descobriments cosmològics i de tot allò que encara està per descobrir.

En acabat, hem procedit a l’entrega de premis.

La feina ben feta mereix un reconeixement, per això, estimulem amb reforç positiu treballs exemplars relacionats amb la ciència i la tecnologia d’alumnat des de l’ESO fins a Cicles Formatius.

En aquesta entrega de premis, han participat diversos ex-docents: Josep Maria Mestre, Miquel Guasch, Tomás Salamí, Rosa Bobe, Dolors Forn, Jordi Solsona i Joan Noves. També hem comptat amb la col·laboració de les ex-alumnes Carol López i Biel Palomeras. 

 

ELS PREMIS

1r ESO

CIÈNCIES: Han estat nominats al premi un conjunt de treballs sobre claus dicotòmiques per classificar diferents éssers vius, i diverses presentacions de les funcions vitals del món animal. Els treball guardonats són: 

  • ACCÈSSIT:  Emma Martínez, Ona Marzà i Zoeh Rondo, per la presentació “La nutrició de la girafa”.
  • 1r PREMI: Clàudia Díaz, que ha excusat la seva presència, i Berta Escarré, per la Clau dicotòmica per identificar bolets.

TECNOLOGIA: Han estat valorades les caixes de fusta, tant el resultat final com la memòria explicativa. Els treball guardonats són: 

  • ACCÈSSIT: Alex Lahoz Rodriguez i Maya Montesinos
  • 1r PREMI: Jack Costelloe

 2n ESO

CIÈNCIES: Han estat seleccionades diverses presentacions digitals de la “Teoria Cinéticocorpuscular”. El jurat ha premiat els següents treballs:

  • ACCÈSSIT:  Alexandra Ortiz, Daniela Véliz i Júlia Zaragoza, per la presentació “Teoria cineticocorpuscular”                                      
  • 1r PREMI:    Paula Maillo, Isabel Navarrete, Daniela Quinto, per la presentació “Model Cinéticocorpuscular

TECNOLOGIA: Han estat valorats els motors elèctrics de corrent continu junt amb el pla de treball i la memòria explicativa. Hem decidit atorgar el següents premis:

  • ACCÈSSIT: Jan Esteba
  • 1r PREMI: Noa García 

3r ESO

CIÈNCIES: Han estat seleccionats diferents vídeos amb el procés de construcció d’un model de cèl·lula i l’explicació de les diferents parts i funcions cel·lulars. Els treballs guardonats són:

  • ACCÈSSIT: Laura Baryshnikova i Martina Delgado, pel vídeo sobre “La cèl·lula i les seves funcions
  • 1r PREMI: Ariadna Pueyo, Lúa Selva i Ïa Silva, pel vídeo de “Model d’una cèl·lula eucariota

TECNOLOGIA: s’han valorat els tricicles electromecànics junt amb el pla de treball i la memòria explicativa. Hem decidit atorgar el següents premis:

  • ACCÈSSIT: Jiayin Xu
  • 1r PREMI: Lucas Sanz

4t ESO

CIÈNCIES: s’han valorat posters de malalties genètiques, pòsters sobre l’evolució dels models atòmics i també presentacions digitals sobre la Història de la Terra. Els treballs guardonats són:

  • ACCÈSSIT: Jana López i Irene Soler, per l’article “espècie invasora”.
  • 1r PREMI: Juli Argudin, Oriol Bessa, Abel Torrents i Víctor Ventura, pel vídeo “Història de la Terra”.

TECNOLOGIA: Els premis digitals reconeixen la qualitat dels projectes d’aplicacions informàtiques per mòbil presentades al concurs mSchools App Education. S’ha decidit atorgar els següents premis:

  • ACCÈSSIT DIGITAL: Natalia Rios, Jesús Martínez, Yanira Garrote i Ekaterina Maratkanova, per l’aplicació: “Study Grove”.
  • 1r PREMI : Nora Cuscó, Éric Muntasell, Cristina Jin i Paula Pérez per l’aplicació: “Organitza’t

1r BATXILLERAT  

CIÈNCIES: s’han valorat pòsters sobre diferents malalties de Ciències del Món Contemporani, i treballs de notícies mediambientals de Ciències de la Terra i Medi ambient. El treball premiat ha estat:  

  • 1r PREMI: Tomás Alcaide, Aleix Darder i Alejandro Rojo, pel treball “Leucèmia mieloide crònica”.

TECNOLOGIA: s’han valorat els dissenys d’objectes en 3D. Els treballs premiats han estat els següents:

  • ACCÈSSIT: Ferran Òdena, Júlia León i Andrea Crespo, pel treball “Creació d’una bicicleta tàndem”.
  • 1r PREMI: Claudia Esteve i Natàlia López, pel treball “Estudi i disseny d’un sistema d’abastiment d’aigua i d’energia per a un habitatge”.

2n BATXILLERAT 

 TECNOLOGIA: Han estat seleccionats una sèrie de treballs de recerca de l’àmbit tecnològic d’excel·lent nivell, dedicació i on s’ha fet una gran tasca de recerca. Hem premiat per la seva qualitat i nivell els següents treballs:

  • ACCÈSSIT: Luca Bassas, pel treball de recerca “Deute públic mundial” on s’analitza la trampa del deute i el control econòmic com a nova forma de colonització.
  • 1r PREMI: David Cerezo, pel treball POCKET BIKE” On es realitza una restauració completa d’una Pocket Bike, una moto de competició en miniatura.

CICLE FORMATIUS  

2n de Cicle Formatiu superior Laboratori d’Anàlisi i Control de Qualitat. S’han valorat treballs de final de cicle realitzats seguint amb rigor el mètode científic. Els treballs guardonats són:

  • ACCÈSSIT: Oreig Canela i David Vidal, pel projecte final “Arrgbar, anàlisi d’aigües de riu
  • 1r PREMI: Gerard Gall i Alex Vicente, pel projecte final “LEVGER Laboratoris”.

1r Sistemes Microinformàtics i Xarxes: s’han valorat els projectes realitzat per l’alumnat. El treball premiat ha estat:

  • 1r PREMI: Lawrence Bendiola, Yeferson Grageda, Joan Marc Martínez i Marcos Suárez, pel projecte “Techtonic: bar de videojocs”.

2n Sistemes Microinformàtics i Xarxes: En aquesta categoria s’han seleccionat els millors treballs de síntesi del segon curs, projectes que fa l’alumnat en acabar i on apliquen tots els coneixements adquirits al llarg del cicle. El treball premiat ha estat:

  • 1r PREMI: Pau Alcaraz, Enric Antúnez, Enric Coca i Víctor Comes, pel projecte “Cybershelter: creació d’un ciberbar”.

1r Activitats comercials: s’han valorat els projectes de creació d’un producte innovador realitzats per l’alumnat. Els treballs premiats han estat:

  • ACCÈSSIT:  Claudia Escobar, Zoey Gottwald i Noah Gonzalez, pel projecte “VISION 360”. On es presenta un innovador sistema de façana ecològica d’una casa, que modifica el seu color en base a la temperatura exterior per regular la temperatura interior.
  • 1R PREMI: Irene Bringué, Narcís Hernandez, Leonela Loayza, Edna Ramos, pel projecte “APLIDIUM”. On es presenta un edifici de disseny futurista i natural, totalment alimentat per energia autogenerada.

2n Activitats comercials: en aquesta categoria s’han seleccionat els millors projectes finals on l’alumnat desenvolupa un complet pla de negoci per comercialitzar un producte o servei. 

  •  ACCÈSSIT: Julia Serrahima, Sofia del Corral i Greta López, pel treball “SHAKY FESTIVAL”. On es presenta el projecte d’una empresa que organitza festivals de música, oferint marxandatge i menjar temàtic per a cada estil de música.
  • 1r PREMI: Julia Martínez, pel treball “MAGNIFIQUE”. On es presenta una maqueta a tot detall amb el disseny d’un establiment comercial.

Finalment, es procedeix a l’entrega de premis honorífics.

PREMI A LA TRAJECTÒRIA TECNOLÒGICA

Es fa el lliurament del premi a la trajectòria tecnològica, que valora l’esperit tecnològic i també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de tecnología. Enguany hi ha hagut un empat tècnic i s’ha decidit atorgar el premi ex aequo a l’alumnat: Gússem Yahia-Cheikh i Jordi Ryhr

PREMI JUAN ANTONIO JARA

Es fa el lliurament del premi Juan Antonio Jara, que valora l’esperit científic i valora també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de ciències experimentals a l’alumnat Lucia Ocampo de 2n Batxillerat

PREMI ROSA MERINO

Finalment, es fa el lliurament del premi Rosa Merino, al millor treball de recerca relacionat amb l’àmbit mèdic o biomèdic a l’alumnat Lluc Balaguer, pel seu treball “BACTERIS MULTIRESISTENTS: HAN ARRIBAT PER QUEDAR-SE?

A tot l’alumnat premiat i nominat: MOLT BONA FEINA!

 

Podeu veure el vídeo de l’acte i la conferència de Pilar Luis al nostre canal de YouTube.