Jornades Culturals i Macroactivitat 2024

“Mira el que pots fer i no el que et falta per fer”

Què són i per què fem les Jornades Culturals i la Macroactivitat?

A la nostra escola, estem compromeses amb la construcció d’un món més just i igualitari. És per això que col·laborem activament amb la Xarxa d’Escoles Associades de la UNESCO (XEAUC) i el Grup UNESCO. A través d’aquesta col·laboració, tenim l’oportunitat d’enriquir el nostre aprenentatge i promoure valors de pau, diversitat cultural i sostenibilitat.

Una de les nostres iniciatives més destacades són les Jornades Culturals i la MACROACTIVITAT. Aquestes esdeveniments ens permeten explorar i celebrar la riquesa de les diferents cultures del món, alhora que ens conscienciem sobre les desigualtats i reptes globals. Mitjançant activitats educatives, tallers i intercanvis culturals, involucrem els nostres alumnes en experiències significatives que els ajuden a entendre i valorar la diversitat del nostre planeta.

MOBILITZA’T PEL SECAM

Enguany, les jornades culturals i la macroactivitat tenen com a finalitat fer visible a l’alumnat les difícils condicions de vida a les que s’enfronten les nenes i els nens de la República Democràtica del Congo i, alhora, prendre consciència sobre els Drets dels Infants

Fa anys que a l’escola hem tractat el tema de la violació dels drets dels infants en el continent africà. Hem treballat la problemàtica dels infants saharians refugiats al Tinduf (1994-1995), de la infància en situació de guerra al Sudan (1996-1997), de la vulneració de drets entre els infants i els joves de la Casamance, al Senegal (2002-2003) i al Txad (2004-2005) i dels nens soldats de Sierra Leone (2008-2009).

La RD Congo fa més de vint anys que està immers en guerres que han deixat més de cinc milions de morts i prop de sis milions més de desplaçats interns. Es tracta d’una xifra de víctimes molt més alta que les d’altres conflictes mediàtics (Síria, Iemen, Iraq, Ucraïna o Palestina), del que en general se’n sap ben poc. Malauradament, en aquest conflicte, és habitual el reclutament forçós d’infants per convertir-los en soldats. Per això la necessitat de visibilitzar-lo.

Ens centrarem en la tasca de l’entitat Amics de SECAM, que neix l’any 2017 amb l’objectiu de donar suport i col·laborar estretament amb l’ONG SECAM (Secours à l’Enfant
Congolais pour un Avenir Meilleur)
 de la República Democràtica del Congo. Creada per l’advocada congolenya Félicité Kiese Kiogo, l’organització té la missió de donar refugi, alimentació, escolarització i atenció sanitària als infants congolesos que ho necessiten en un orfenata Kinshasa, per tal que puguin créixer en un entorn favorable i amb més oportunitats.

Jornades Culturals

20, 21 i 22 de març

A Infantil i Primària, per prendre consciència i acció, realitzem les Jornades Culturals. Durant aquests tres dies el treball de sensibilització que s’ha dut a terme a les aules s’ha basat en el coneixement de la Declaració dels Drets dels Infants i en la descoberta de les tradicions, jocs, alimentació, la problemàtica amb el coltan, la situació geogràfica, política i econòmica, etc. de la República Democràtica del Congo. Cada cicle li ha donat un enfocament adient a l’edat de l’alumnat. Divendres a la tarda, es va convidar a les famílies a entrar a l’escola per ensenyar-los els treballs i fer una activitat final conjuntament. 

Cal dir que l’acollida va ser tot un èxit i podeu veure’n un breu resum a les nostres xarxes socials.

Macroactivitat

12 d’abril

A Secundària, Batxillerat i Cicles, realitzem una activitat intensiva per capbussar-nos en la temàtica que ocupa l’edició d’enguany. Per escalfar motors hem llegit una carta d’intencions i hem passat diversos vídeos del SECAM, encarats a posar llum a la complexa realitat del país. Després hem obert un debat a classe. Reflexionàvem entorn el què sí podem fer, i no tant en les “limitacions” que tenim a l’hora de brindar ajuda com a privilegiades ciutadanes europees.

Totes aquestes meditacions han cristal·litzat en forma de mural, que finalment hem traslladat al vestíbul de l’edifici.

A continuació hem elaborat un Gri-grí. Un Gri-grí és un amulet vudú originari de l’Àfrica. Aquesta religió basa bona part del seu sistema de creences en el contacte amb la màgia, els fenòmens de la natura, les divinitats i els esperits. Aquest talismà, doncs, ha sigut considerat històricament com un objecte màgic que protegeix el seu portador del mal i li dona bona sort. També propicia que es generi un vincle especial i molt proper entre la persona que el regala i la persona que el rep.

Durant aquesta jornada també s’obra la recaptació on l’alumnat pot fer aportacions econòmiques que es donen íntegrament als Amics del SECAM.

En resum, les jornades culturals i la macroactivitat de la nostra escola han servit com a plataformes essencials per conscienciar i promoure accions envers la situació dels nens i nenes de la República Democràtica del Congo. A través de l’exploració de la cultura i la problemàtica del país, hem posat l’accent en la importància de centrar-nos en el que podem fer per ajudar, en lloc de fixar-nos en les limitacions. Mitjançant educació, sensibilització i accions concretes, estem contribuint a crear un món més just i igualitari per a tots els infants.

Mobilitza’t pel SECAM!

VÍDEO DE LES JORNADES CULTURALS

VÍDEO DE LA MACROACTIVITAT