La Fundació

Dr Joan Pelegrí

Infància i joventut

Joan Pelegrí i Partegàs, va neixer a Barcelona el 9 de maig de 1910.

Fill de l’advocat Joan Pelegrí i Nicolas i de Francesca Partegàs. Quan encara era un infant, la seva mare va morir d’una pneumònia. El pare fou funcionari de la Mancomunitat de Catalunya, expert en afers econòmics, autor de llibres de temàtica econòmica. La mare era filla de pagès, de Can Partegàs de l’Ametlla del Vallès. Joan Pelegrí ha estat testimoni de bona part de la història contemporània de Catalunya. Fidel sempre a dos ideals: catalanisme i cristianisme.

La primera escola on va anar, fou els Escolapis de Sant Antoni, ja que en aquella època vivia a la Ronda Sant Pau. Quan la família va a viure al Portal de l’Àngel, Joan Pelegrí es trasllada als Escolapis del carrer Diputació. En aquesta època quedà impactat per la mort de Prat de la Riba.

L’any 1918 hi ha una epidèmia de grip a Barcelona i el jove Pelegrí la pateix junt amb una meningitis, que l’afectà l’oïda esquerra. El batxillerat el va fer a l’Institut Balmes, a la plaça Universitat. Va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona. Cap a l’any 1926, i amb el seu pare casat de nou, va visitar un Centre a Hostafrancs on hi havia molta feina a fer, era el Centre Montserrat-Xavier i va estar-hi fins a la seva mort. En els anys 30 es va afiliar a Nosaltres Sols, i escrivia de tant en tant algun article en el setmanari del mateix nom, allà coneix el dirigent polític Daniel Cardona.

Joan Pelegrí va fer el servei militar l’any 1932 i, a conseqüència d’un article publicat a “Nosaltres Sols”, el fiscal de la República el va denunciar. Finalment un company seu se’n va responsabilitzar en el seu lloc. Quan es proclama la República continua estudiant i treballa com a funcionari de la Diputació de Barcelona. Per aquests anys fundà al Centre Montserrat-Xavier “Els Follets de Sant Jordi”, que després s’anomenaria Agrupament Escolta Montserrat-Xavier.

Crear un bell estat de convivència, d’amistat i de confiança és decisiu per a l’esdeveniment del futur del ciutadà.

(Joan Pelegrí i Partegàs)