En un món en constant evolució, l’educació no només se centra en l’aprenentatge acadèmic, sinó també en el desenvolupament integral d’infants i joves. Un dels aspectes clau d’aquest desenvolupament és l’espai de menjador a les escoles. A primera vista, pot semblar simplement un lloc on les estudiants mengen abans de tornar a les aules. No obstant això, l’espai de menjador juga un paper crucial en la salut, la socialització i la creació d’una cultura escolar positiva.
Per això, treballem juntament amb F.Roca, una empresa familiar dedicada a gestionar menjadors escolars des de fa més de cinquanta anys. Treballen a les cuines que tenim en ambdós edificis, el del carrer Muntadas (infantil i primària) i el de Consell de Cent (secundària i batxillerat). I no només duen a terme el servei de menjador, sinó que també acompanyen a l’alumnat amb un equip de monitoratge exemplar.El nostre objectiu juntament amb F.Roca és el d¡oferir un espai de menjador de qualitat i de proximitat. On infants i joves gaudeixin sana i equilibrada, acompanyats per monitors i monitores que són autèntics dinamitzadors dels espais d’esbarjo de l’Espai Migdia. Així, els pilars fonamentals de l’Espai Migdia són els següents:
Promoció de la Salut
Quan pensem en l’espai de menjador, el primer que ens ve al cap és el dinar. Certament, durant aquesta franja l’alumnat satisfà la seva gana. Però no només això: també és un moment on promoure hàbits alimentaris saludables. Treballem amb F.Roca perquè ens proporcionen una cuina tradicional catalana i mediterrània, amb menús nutritius i equilibrats. Les matèries primeres són productes de proximitat i ecològics. A més, oferim un ventall molt ampli de menús adaptats en funció de les necessitats i circumstàncies vitals de l’alumnat. A més, l’ambient en què es consumeixen els aliments pot tenir un impacte significatiu en els hàbits alimentaris dels estudiants. Un espai de menjador agradable, net i acollidor i un equip de monitoratge que encoratja a alumnes amb més dificultat per menjar sense ser impositius, ajuda a promoure una experiència més positiva i, per tant, saludable en relació amb el menjar.
Foment de la Socialització i la Integració
Però no tot l’espai menjador és per a dinar. També és un lloc on l’alumnat té l’oportunitat de socialitzar i interactuar amb la resta de companys i companyes de classe. És un moment de pausa durant el dia escolar, on compartir converses, experiències i construir relacions amb els altres. L’equip de monitoratge és molt proactiu a l’hora de proposar/rebre propostes d’activitats durant aquesta franja del dia. Així, més enllà d’activitats esportives, esperonem la proposta d’activitats cohesionadores i equilibrant-les amb les que són més competitives. El menjador pot ser un lloc on es promogui la resolució pacífica de conflictes i es posin en pràctica valors com la solidaritat i la col·laboració.
Creació d’una Cultura Escolar Positiva
Tot plegat, no només contribueix al desenvolupament social, sinó que també fomenta un sentit de comunitat dins de l’escola. I en aquest aspecte, durant l’Espai Menjador procurem incentivar diverses línies relacionals:
- La relació amb les festivitats escolars i catalanes: per exemple, durant l’estona de lleure després de dinar, elaborem les decoracions de l’escola per a la Castanyada, el Carnestoltes o Sant Jordi, entre altres.
- La integració i el contacte amb festivitats de cultures diverses: l’última proposta va ser la setmana de l’Àsia, en què vam poder entrar en contacte amb jocs de diferents regions asiàtiques, així com un tast d’un menú xinès elaborat per les nostres cuineres.
- La interrelació entre diferents cursos: una de les propostes que ha tingut més continuïtat aquest any, ha estat la d’unes quantes alumnes de sisè, que venen a donar un cop de mà (sempre que els ve de gust) a les monitores d’I3. Ajuden als infants a llevar-se de la migdiada, posar-se les sabates i llegir algun conte.
Importància de l’Espai de Menjador en l’Aprenentatge Integral
En resum, l’espai de menjador a les escoles no només és un lloc per a menjar, sinó un component vital de l’entorn educatiu. Des de la promoció de la salut fins a la creació d’una cultura escolar positiva, l’espai de menjador juga un paper crucial en l’aprenentatge integral dels estudiants. Com a tal, és important que les escoles dediquin recursos i esforços per garantir que aquest espai sigui un entorn òptim per al desenvolupament dels estudiants tant a nivell físic com social.