Davant la convocatòria a les urnes del 9 de novembre de 2014, l’Escola Joan Pelegrí de la Fundació Cultural Hostafrancs volem manifestar la nostra posició. Aquesta motivació ve donada per la important vinculació que històricament hem tingut, i volem mantenir, amb el país i amb la defensa dels valors democràtics. Aquests són dos dels pilars que guien el nostre ideari com a centre educatiu.
Ens definim com a escola catalana i des de fa molts anys ens hem caracteritzat per la defensa de la llengua i cultura catalana. La catalanitat implica el coneixement de la nostra història com a nació per tal de difondre-la, estimar-la i fer-la créixer. I això du implícit el reconeixement de les institucions socials i polítiques catalanes i la seva capacitat de presa de decisions amb autonomia i llibertat.
Formem part de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO, motiu pel qual ens comprometem en un model educatiu que reconeix en la solidaritat, la pau i el respecte un marc de referència. La Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides recull a l’article 21.1 que “la voluntat del poble és el fonament de l’autoritat de l’Estat”.
Som socis d’Òmnium Cultural, entitat que, entre altres, té per objecte l’impuls i la defensa de la plena recuperació col·lectiva de la identitat de la nació catalana. També ha impulsat campanyes com Ara és l’hora, Catalans want to vote, És normal voler fer un país normal, Somescola… Donar suport a una institució és adquirir un compromís amb els seus principis fundacionals i acció quotidiana.
El poble de Catalunya s’ha posicionat de manera pública i notòria a favor de tenir la capacitat de decidir el seu futur polític de forma democràtica. Les manifestacions dels darrers anys durant la Diada Nacional de Catalunya així ho han fet palès. També s’ha pogut recollir aquest sentiment mitjançant les diferents enquestes d’opinió promogudes pels mitjans de comunicació i les administracions.
Entenem que aspirar a decidir democràticament el nostre futur com a nació és legítim i que les institucions polítiques han de donar una resposta adient. La convocatòria per al 9 de novembre és quelcom essencial i ens dolen les posicions de menysteniment envers l’organització d’actes de consulta o referèndum. Argumentar la legalitat per damunt de la moralitat és mesquí i no deixa de ser una excusa per defugir les responsabilitats que l’exercici de càrrecs públics atorga.
Per tot plegat, com a escola ens mostrem d’acord amb l’organització d’una consulta per decidir el futur polític de Catalunya i recolzem les institucions, públiques o privades, i persones que treballen per fer possible aquest acte democràtic del 9 de novembre de 2014.