Ja tenim guanyadors/es de la XXVIa edició dels Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient
Enguany, dins de la Setmana de la Ciència, tornem a celebrar una nova edició dels Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de manera presencial, i ja ne van 26!

Karina Gibert durant la xerrada
Dolors Sabán, directora de l’escola, ha obert l’acte i ha presentat la convidada d’aquesta edició: Karina Gibert, directora del Centre de Recerca Intel·ligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI-UPC), vicedegana de presidència d’ètica i igualtat del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF), fundadora de dones COEINF (Col·legi d’Enginyers d’Informàtica) i donesIAcat en refència a les dones enginyeres que treballen al camp de la intel·ligència artificial.
“De com una tecnòloga contribueix a fer un món millor” (Karina Gibert)
En la xerrada Karina Gibert ha començat explicant els seus orígens, quins eren els seus interessos de joveneta i què la va dur a estudiar Enginyeria informàtica. Des de llavors que segueix a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on té una plaça de professora. Treballa en l’àmbit de la recerca, és a dir:
“el que fem és crear coneixement i transferir-lo, des de les classes i aplicant-los a les empreses que cerquen solucions a problemes reals”
A continuació ha parlat sobre el naixement de la intel·ligència artificial l’any 1956 i l’ús que se n’ha fet des de llavors. De com s’ha utilitzat per a resoldre temes de salut o medi ambient, ja que és un dels ODS a nivell mundial. Ha explicat que també des de recerca de la UPC es treballa en aquest sentit.
Gibert ha explicat alguns dels projectes que ha desenvolupat des de la universitat.
El primer ha estat Home Care System, destinat a ajudar persones amb problemes de salut que romanen a casa.
El projecte Who-Aims, un encàrrec de la Organització Mundial de la Salut, destinat a ajudar països pobres i que posava el focus en els problemes de salut mental de dones que acabaven de ser mares. Tot un repte que va suposar una recollida dades a escala mundial i la cerca de patrons similars per països per aplicar-hi el tractament adequat.
Sharebox simbiosis industrial és un projecte de tractament de residus que posava en contacte empreses perquè poguessin reutilitzar residus.
El darrer projecte en què ha treballat Karina Gibert ha estat realitzat durant la pandèmia: Insess-Covid19, destinat a identificar serveis socials necessaris derivats de la covid.
Finalment Gibert s’ha emocionat quan ha fet esment del recentment presentat projecte del grup de dones del Col·legi d’Enginyeria Informàtica, es tracta del web critvirtual.com en referència a la situació que viuen les dones a Afganistan: “Ens hem alçat les dones i farem aquest manifestació”
La web critvirtual.com acull la primera manifestació virtual a nivell mundial en pro de les dones afganeses
L’acte es retransmetrà en streaming el proper 27 de novembre a les 18h. Us animem a sumar-vos-hi.
Tot seguit s’ha procedit a fer el lliurament dels Premis.
Lliurament XXIV Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient
El jurat que atorga els Premis de la Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de l’Escola Joan Pelegrí, enguany ha estat format per: Míriam Rioja, Ana Vicente, Rosa Bobé i M. Dolors Forn, professores de l’àrea de Ciències i Tecnologia de l’Escola Joan Pelegrí; i Alejandro Nicolas i Pau Lorente, ex-alumnes de l’escola i premiats el curs passat.
Després d’un llarg examen i posterior valoració dels treballs presentats el jurat ha decidit concedir els XXVI Premis CIÈNCIA, TECNOLOGIA I MEDI AMBIENT corresponents al curs 2020-21 als alumnes següents:
1r ESO
CIÈNCIES: Han estat nominats al premi un conjunt de treballs sobre claus dicotòmiques per classificar diferents éssers vius, així com murals que expliquen les funcions vitals de diferents éssers vius. El jurat ha decidit concedir els següents premis:
- ACCÈSSIT: Ernest Wodjel Per la seva “Clau dicotòmica per classificar bolets”
- 1r PREMI: Ona Auñón, Paula Miral, Ona Ribas i Candela Sarto Per la presentació: “La nutrició del dofí”
TECNOLOGIA: Desert, ja que el curs passat no es va poder fer servir el taller.
2n ESO
CIÈNCIES: Han estat seleccionades diverses presentacions digitals de la “Teoria Cinéticocorpuscular”. El jurat ha premiat els següents treballs:
ACCÈSSIT: Àngela Carretero, Marco García i Laia Marcadet Per la seva presentació “Un món de partícules”
- 1r PREMI: Juli Argudín, Afina Bekuzarova i Eva Castro Per la seva presentació “La Teoría Cinéticocorpuscular”
TECNOLOGIA: Han estat valorats els motors elèctrics de corrent continu així com el pla de treball i la memòria explicativa. Hem decidit atorgar el següent premi:
- 1r ACCÈSIT: Paula Pérez Caro Pel seu motor elèctric de corrent continu.
- 2n ACCÈSSIT: Júlia Bromley Mas Pel seu motor elèctric de corrent continu.
- 1r PREMI: Júlia Viñas Salvà. Pel seu motor elèctric de corrent continu.
3r ESO
CIÈNCIES: Han estat seleccionats diferents vídeos amb el procés de construcció d’un model de cèl·lula i l’explicació de les diferents parts i funcions cel·lulars. Els treballs guardonats són:
- ACCÈSSIT: Desert.
- 1r PREMI: Lucía Lahoz, Lucía Ocampo, Jon Portero i Martina Rojo. Pel seu vídeo de “Projecte orgànuls cel·lulars”
TECNOLOGIA: Desert, ja que no es va poder fer servir el taller.
4t ESO
CIÈNCIES: s’han valorat pòsters de malalties genètiques i presentacions digitals sobre la Història de la Terra. Els treballs guardonats són:
- ACCÈSSIT: Lucía Barrios, Joana Figueroa, Cristina Pérez i Sofia Ulloa per la seva presentació “Història de la Terra”
- 1r PREMI: Albert Aguiló, Laia Arias, Martina Bauchwitz i Alba Pradell per la seva presentació “Història de la Terra”
TECNOLOGIA: Opten al premi una sèrie d’aplicacions dissenyades per a dispositius Android. Els treballs premiats han estat els següents:
- ACCÈSSIT DIGITAL: Laia Arias Mateo, Paula Iglesias Díaz, Martina Bauchwitzn Emmel Maldonado i Alba Pradell Vilachà. Per la seva aplicació: “Bla Bla School”.
- ACCÈSSIT DIGITAL: Elba Blanco Ventura, Marc Heredero Peña, Eire Huertas Gómez i Andrea González Navarro. Per la seva aplicació: “TEIC”.
- 1r PREMI DIGITAL: Lluc Balaguer Minguell, Priyanka Gothi Gothi i Laura Youna Pina Xuclà. Per la seva aplicació: “Student’s Care”.
1r BATXILLERAT
CIÈNCIES: s’han valorat pòsters sobre diferents malalties de Ciències del Món Contemporani, i treballs de notícies mediambientals de Ciències de la Terra i Medi ambient. Els treballs premiats han estat els següents:
- ACCÈSSIT: David Díez, Christian García i Mònica Giménez. Pel seu póster sobre “Covid-19”
- 1r PREMI: Marina Abelló, Ailin Cortijo i Paula Tomàs Pel seu treball “Impactes Ambientals”
TECNOLOGIA – Creació d’una empresa: Desert
2n BATXILLERAT (ha lliurat els diplomes la ponent Karina Gibert i Tomàs Salamí, del patronat de la FCH)
CIÈNCIES: Opten al premi un recull de treballs de recerca de l’àmbit mèdic i ambiental realitzats seguint amb rigor el mètode científic El jurat ha premiat els següents treballs:
ACCÈSSIT: Lucía Pérez. Pel seu treball de recerca “Fotofarmacologia, la medicina del futur”
- 1r PREMI: Alba Calvo i Carla Martínez-Vallcorba. Pel seu treball de recerca “Posidònia Oceànica, font de vida mediterrània”
TECNOLOGIA: Han estat seleccionats una sèrie de treballs de recerca de l’àmbit tecnològic d’excel·lent nivell, dedicació i on s’ha fet una gran tasca de recerca. Lliurarà els premis la doctora Karina Gibert.
Hem premiat per la seva qualitat i nivell els següents treballs:
- ACCÈSSIT: Alex Fraile i Pau Serrano. Pel seu treball de recerca “3D Smart-Home”
- ACCÈSSIT: Martí Ronda i Pau Navarro. Pel seu treball de recerca “Electromagnetisme i antigravetat”
- 1r PREMI: Sisard Fates. Pel seu treball “Construcció d’un robot humanoide”
CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ (ha lliurat els premis el Cap d’estudis de cicles formatius Sr. Josep Lluís Gómez)
2n de Cicle Formatiu de Laboratori d’Anàlisi i Control de Qualitat: s’han valorat treballs de final de cicle realitzats seguint amb rigor el mètode científic. El treball guardonat és:
- 1r PREMI: Alba Molina i Patricia Quincena. Pel seu treball: “Anàlisi comparatiu de dos pintallavis”
1r Sistemes Microinformàtics i Xarxes: s’han valorat els projectes realitzats pels alumnes. El treball premiat ha estat:
2n Sistemes Microinformàtics i Xarxes: En aquesta categoria s’han seleccionat els millors treballs de síntesi del segon curs, projectes que fan els alumnes en acabar i on apliquen tots els coneixements adquirits al llarg del cicle. Hem premiat per la seva qualitat els següents treballs:
- 1r PREMI: Oscar Ruiz, Guillem Vallespinós i Pau Navarro. Pel seu projecte “Servei Online Computer”
1r Activitats comercials: s’han valorat els projectes realitzats pels alumnes. El treball premiat ha estat:
- ACCÈSSIT: Montse Blanc Chele, Jan Gallén Martínez, Steven López Lucin i Sandra Segura Sanagustín Pel seu projecte “Mochi Bag”
- 1R PREMI: Alex Carulla Arumí, Lucía Gago Carmona, Alba García Pérez i Albert Isabal Navarro. Pel seu projecte “AirShower”
2n Activitats comercials: en aquesta categoria s’han seleccionat els millors projectes finals realitzats pels alumnes. En aquest projecte, l’alumnat posa en pràctica tot el que ha après al llarg dels dos anys del cicle.
-
1r PREMI: Laura Blanco Fàbregas, Astrid Lorenzo Torrents, Judit Lombardía Requena Pel seu treball “JAL Designs”
Finalment, s’ha procedit a l’entrega de premis honorífics:
PREMI A LA TRAJECTÒRIA TECNOLÒGICA (han lliurat els premis Miquel Guasch, professor jubilat de Tecnologia i el cap d’àrea de Tecnologia, Josep Alcón)
S’ha lliurat del premi a la trajectòria tecnològica, que valora l’esperit tecnològic i també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de tecnologia.
- Miquel Rodríguez Sansaloni.
PREMI JUAN ANTONIO JARA (ha lliurat el premi la cap d’àrea de Ciències Experimentals, Ariadna Abad i la professora jubilada de Ciències Experimentals M. Dolors Forn)
Aquest premi, que valora l’esperit científic i valora també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de ciències experimentals, s’ha atorgat a l’alumna:
- Marina Pujol
PREMI ROSA MERINO (ha lliurat el premi la cap d’àrea de Ciències Experimentals, Ariadna Abad i la professora jubilada de Ciències Experimentals M. Dolors Forn)
Finalment, s’ha fet el lliurament del premi al millor treball de recerca relacionat amb l’àmbit mèdic o biomèdic a l’alumna:
- Mireia Basagaña i Georgina Grau, pel seu treball “Alimentem el càncer? Influència dels aliments a la proliferació tumoral”.
Per cloure l’acte Víctor Ranera, president de la Fundació Cultural Hostafrancs, ha dit unes paraules d’agraïment als organitzadors i a la ponent i ha felicitat l’alumnat pels seus treballs.