Ahir a la tarda es va celebrar la XXIa edició dels Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient 2016.
>>> Veure galeria de fotos
Abans de fer el lliurament de premis, el Director de l’Escola, Víctor Ranera, va presentar el convidat d’enguany: el Dr. David López Ribas, biòleg i consultor en desenvolupament preclínic de fàrmacs a l’empresa Innoqua Toxicology Consultants S.L. En la seva xerrada, titulada “Desenvolupament d’un fàrmac: un llarg i complicat camí des dels estudis amb models animals fins a les proves en pacients.” va parlar sobre les investigacions i controls que es duen terme abans de posar un fàrmac al mercat. Entre d’altres coses interessants va explicar que poden passar entre 10 i 15 anys abans que un medicament estigui en una farmàcia, durant aquest temps s’han de passar uns controls sanitaris i de seguretat, ja que està regulat internacionalment, així i tot no tots els fàrmacs que s’investiguen arriben a la fase final. David López va acabar la seva intervenció advertint que el millor fàrmac és la prevenció, ja que tots tenen efectes sobre l’organisme.
Tot seguit es va procedir a fer el lliurament de premis per cusrsos i categories i finalment els tres guardons honorífics. El jurat que atorga els Premis de la Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de l’Escola Joan Pelegrí, enguany ha estat format per Lidia Yáñez i Roser Arnal, professores de l’Àrea de Tecnologia, que actuen com a presidenta i secretària dels premis respectivament, i Dani Solé i Joan Sorribas, professors de l’àrea de Ciències Experimentals, essent aquest el veredicte final:
1r de Batxillerat:
CIÈNCIES (1r Batxillerat): Desert.
TECNOLOGIA (1r Batxillerat): Electrònica
Han estat seleccionades les millors pràctiques realitzades a l’assignatura d’electrònica (analògica i digital). Finalment el treballs premiats en aquesta categoria són:
Accèssit: Pau Codina i Mauricio
1r premi: Pau Fabregat Carrascal
TECNOLOGIA (1r Batxillerat): Creació d’empresa
Han estat seleccionats els millors treballs de creació d’una empresa. El treball premiat en aquesta categoria és:
1r premi: Marta Martínez Muñoz, Noelia Luján Sebastián, Helena Montesinos Sann, Carlos Vasquez Carrión i Ferran Serrano Ventura. Per la seva empresa creada: “Nomawa”
2n de Batxillerat:
CIÈNCIES (2n Batxillerat): Opten al premi un recull de treballs de recerca en els quals destaquen la capacitat d’experimentació en l’àmbit de la ciència. El jurat ha premiat els següents treballs:
1r premi: Claudia Arjona, pel seu treball de recerca titulat “El Sol: Processor i fenòmens a la nostra estrella”.
TECNOLOGIA (2n Batxillerat): Pràctiques Contactors.
Han estat seleccionades les millors pràctiques realitzades. Finalment els treballs premiats en aquesta categoria són:
Accèssit: Jordi Vaccher Gómez, Karla Paola Calizaya Rodriguez
1r premi: Olga Pagés Sambola i Nekane Gurrutxaga Izquierdo
TECNOLOGIA (2n Batxillerat): Treballs de Recerca. Han estat seleccionats una sèrie de treballs de recerca de l’àmbit tecnològic d’excel·lent nivell, dedicació i on s’ha fet una gran tasca de recerca . Hem premiat per la seva qualitat i nivell els següents treballs:
Accèssit: David Linde i David García. Pel seu treball de recerca sobre “Construcció d’un cotxe mitjançant Arduino”
1r premi: Jaume Fernández Viñas. Pel seu treball de recerca sobre “Construcció d’un kart Elèctric”
Cicle Formatiu de Grau Mitjà:
Sistemes Microinformàtics i Xarxes: En aquesta categoria s’han seleccionat els millors treballs de síntesi del segon curs, projectes que fan els alumnes en acabar i on apliquen tots els coneixements adquirits al llarg del cicle. Hem premiat per la seva qualitat els següents treballs:
Accèssit: Alex Casado Rubio i Gurwinder Singh. Pel seu treball “Gual Abogados S.L.”
1r premi: Alex Castaño i Unai Udabe. Pel seu treball “Unailex”.
Cicle Formatiu de Grau Superior:
2n de Laboratori d’Anàlisi i Control de Qualitat: En aquesta categoria s’han presentat les memòries corresponents al projecte de final de cicle. En aquest projecte, l’alumnat posa en pràctica tot el que ha après al llarg dels dos anys del cicle de grau superior.
1r premi: Daniel Delgado Zurita i David González Bote pel seu l’estudi comparatiu de dues mostres de whisky.
1r ESO
CIÈNCIES (1r ESO): Han estat nominats al premi un conjunt de treballs sobre claus dicotòmiques per classificar diferents éssers vius, així com murals que expliquen les diferents funcions vitals de diferents éssers vius. El jurat ha decidit concedir els següents premis:
Accèssit: Laia Bodero Marín. Pel treball d’una clau dicotòmica per identificar Peixos.
2n accèssit: Erola Carretero Alonso. Pel treball d’una clau dicotòmica per identificar Plantes Medicinals
1r premi: Núria de Lázaro, Anna Rou March i Laia Vich. Pel mural sobre la reproducció de la papallona
TECNOLOGIA (1r ESO): Han estat valorades les caixes de fusta realitzades al taller així com el pla de treball i memòria explicativa i altres treballs realitzats a l’àrea. Finalment el jurat ha decidit concedir els següents premis:
Accèssit: Laura del Rio. Per la seva caixa de fusta.
1r premi: Laia Bodero. Per la seva caixa de fusta.
2n ESO
CIÈNCIES (2n ESO): Han estat seleccionats diversos murals sobre les funcions de nutrició de diferents éssers vius. El jurat ha premiat els següents treballs:
Accèssit: Mireia Fernández, Alejandra Fernandez i Laura Alejo. Pel mural sobre la funció de nutrició del pingüí.
1r premi: Ismael Ibarra, Jorge Melendo, Alejandro Nicolás, Marina Prieto. Pel seu mural sobre la nutrició del tauró.
TECNOLOGIA (2n ESO): Han estat valorats els motors elèctrics de corrent continu així com el pla de treball i la memòria explicativa. Hem decidit atorgar els següents premis:
Accèssit: Rubén Holgado. Pel seu motor elèctric de corrent continu.
1r premi: Álvaro Alcaide Martínez. Pel seu motor elèctric de corrent continu.
3r ESO
CIÈNCIES (3r ESO): Enguany, no s’ha presentat candidats als premis a la categoria de 3r d’ESO. Per tant, el jurat considera el premi desert.
TECNOLOGIA (3r ESO): Opten al premi un conjunt de tricicles electromecànics així com el seu pla de treball i memòria explicativa. Finalment en aquesta categoria hem premiat els següents treballs:
Accèssit: Lluna Fernádez Alba. Pel seu tricicle electromecànic.
1r premi: Andreu Orensanz Bargalló. Pel seu tricicle electromecànic.
4t ESO
CIÈNCIES (4t ESO): Opten al premi diversos vídeos realitzats sobre diferents temes relacionats amb la geologia. El jurat, en aquesta categoria, valora molt positivament la imaginació i la creació de l’alumnat en la realització dels diferents vídeos.
Accèssit: Ainhoa Raris i Lara Jiménez. Pel seu vídeo sobre la edat de la Terra.
1r premi: Anna Astorza i Mihaela Frolova. Pel seu vídeo sobre l’estratigrafia.
TECNOLOGIA (4t ESO): Opten al premi una sèrie d’aplicacions dissenyades per a dispositius Android. Els treballs premiats han estat els següents:
Accèssit digital: Carla Hernádez, Alicia Santos i Ángela Serrano. Per la seva aplicació: “App Stayfree”.
1r premi digital: Josep Boan, Laura Galbán, Judith Gaspar, Adrià Pérez i Pol Sanjosé. Per la seva aplicació: “App joBBer”.
Finalment, s’ha procedit a fer l’entrega de premis honorífics:
PREMI A LA TRAJECTÒRIA TECNOLÒGICA
El lliurament del premi a la trajectòria tecnològica, que valora l’esperit tecnològic i també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de tecnologia a l’alumne David Llamas. Ha lliurat el premi la cap d’Àrea de Tecnologia, Pilar Luís.
PREMI JUAN ANTONIO JARA
S’ha lliurat el premi Juan Antonio Jara, que valora l’esperit científic i valora també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de ciències experimentals a l’alumne Quim Minoves. Ha entregat el premi el cap d’àrea de Ciències Experimentals, Dani Solé.
PREMI ROSA MERINO
Finalment, s’ha fet el lliurament del premi Rosa Merino, al millor treball de recerca relacionat amb l’àmbit mèdic o biomèdic a les alumnes Marina Mateu i Marta Roca. Ha lliurat el premi el cap d’àrea de Ciències Experimentals, Dani Solé.
Mercè Velilla, directora de la Fundació Cultural Hostafrancs, ha clos l’acte agraint la participació de l’alumnat als Premis i als organitzadors de l’acte.