S’ha celebrat la XXIIIa edició dels Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient 2018.
>>> Veure galeria de fotos
Abans de procedir a fer el lliurament de premis el Director de l’Escola, Víctor Ranera, ha obert l’acte i ha presentat el convidat d’enguany: el Dr. Jaume Puigagut, professor titular del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental de l’Escola Tècnica Superior de Camins, Canals i Ports de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya i exalumne de la nostra escola.
Sota el títol “Lús de l’aigua en les societats modernes” Puigagut en la seva xerrada s’ha referit a l’aigua com l'”or blau”, un bé molt preuat però que en canvi es malbarata diàriament. Ha parlat sobre el cicle de l’aigua i l’ús que en fem i els 10 reptes ambientals del segle XXI.
Per tal de conscienciar els que eren a la sala ha fet participar professors i alumnes en un petit experiment sociològic, reptant-los a endevinar quants litres d’aigua es necessiten per obtenir un kilo de vedella, una samarreta, un cafè o un full de paper, en tot el seu procés d’elaboració. Tant professors com alumnes s’han quedat curts en les seves respostes, ja que la realitat és que una samarreta necessita al llarg del seu procés 2.700 litres d’aigua, el quilo de carn 15.500, el full de paper 10 i el cafè 140 litres d’aigua.
Per minimitzar aquest impacte, segons ha apuntat Puigagut, el consum responsable i de proximitat és una de les coses que podem fer com a consumidors.
Al llarg de la xerrada Puigagut ha deixat clar que el Medi Ambient i l’educació mediambiental no només és cosa d’enginyers químics, biòlegs, i altres branques científiques sinó que requereix de les humanitats i altres disciplines per tal de fer polítiques que en millorin la gestió i puguin arribar a la gent amb un llenguatge clar i entenedor.
Al final de la xerrada ha donat algunes dades sobre la petjada hídrica a Espanya, que es calcula que és al voltant de 1.150 m3 per persona a l’any, comptant tot allò que pot consumir una persona.
Un cop finalitzada la xerrada s’ha procedit a fer el lliurament de premis per cusrsos i categories i finalment els tres guardons honorífics.
El jurat que atorga els Premis de la Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de l’Escola Joan Pelegrí, enguany ha estat format per Victor Rojas, Joan Lluís Sorribas, Montserrat Cuadrat i Albert Duarte, professors i professores de l’àrea de Ciències i Tecnologia de l’Escola Joan Pelegrí; Tomàs Salamí, representant del Patronat de la Fundació Cultural Hostafrancs i Alexandre Farré Fustero, exalumne de l’escola i Premi a la Trajectòria Tecnològica dels Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient del curs passat 2017.
Després d’un llarg examen i posterior valoració dels treballs presentats el jurat ha decidit concedir els XXIII Premis CIÈNCIA, TECNOLOGIA I MEDI AMBIENT corresponents al curs 2017-2018 als alumnes següents:
1r ESO
CIÈNCIES (1r ESO): Han estat nominats al premi un conjunt de treballs sobre claus dicotòmiques per classificar diferents éssers vius, així com murals que expliquen les funcions vitals de diferents éssers vius. El jurat ha decidit concedir els següents premis:
ACCÈSSIT: Maria Manzano i Laia Queralt. Pel mural de les funcions vitals “La nutrició de la sípia”
1r PREMI: Laia Garcia. Per la clau dicotòmica “Els bolets”
TECNOLOGIA (1r ESO): Han estat valorades les caixes de fusta realitzades al taller així com el pla de treball i memòria explicativa. Finalment el jurat ha decidit concedir el següent premi:
1r PREMI: Ingrid Puentes Fernández. Per la realització i acabats de la caixa de fusta
2n ESO
CIÈNCIES (2n ESO): Han estat seleccionades diverses presentacions digitals de la “Teoria Cinéticocorpuscular”. El jurat ha premiat els següents treballs:
ACCÈSSIT: Chloe Iniesta i Aina Martín. Per la seva presentació.
1r PREMI: Clara Òdena, Paula Rodríguez i Paula Tomás. Per la seva presentació.
TECNOLOGIA (2n ESO): Han estat valorats els motors elèctrics de corrent continu així com el pla de treball i la memòria explicativa. Hem decidit atorgar el següent premi:
1r PREMI: Abril Belmonte Massana Pel seu motor elèctric de corrent continu.
3r ESO
CIÈNCIES (3r ESO): Han estat seleccionats diferents videos referents a “L’estructura de la cèl.lula”. El jurat, en aquesta categoria, valora molt positivament la imaginació i la creació de l’alumnat en la realització dels diferents vídeos. Finalment en aquesta categoria s’entrega el següent premi:
1r PREMI: Sílvia Vaccher, Andrés Xin, Lídia Miret i Aida Monago. Pel seu vídeo de “L’estructura de la cèl.lula”
TECNOLOGIA (3r ESO): Opten al premi els tricicles electromecànics així com el seu pla de treball i memòria explicativa. En aquesta categoria hem premiat:
1r PREMI: Miquel Tirado Torren. Per l’originalitat de la seva proposta.
4t ESO
CIÈNCIES (4t ESO): Enguany, el jurat considera el premi desert per aquesta categoria.
TECNOLOGIA (4t ESO): Opten al premi una sèrie d’aplicacions dissenyades per a dispositius Android. Els treballs premiats han estat els següents:
ACCÈSSIT DIGITAL: Mar Franco, Gisela Rojas, Àlex Domènech i Pau Sales. Per la seva aplicació: “Pushpin”.
1r PREMI DIGITAL: Joel Garcia, Oriol Balsells, Guillem Eliasson, Pau Cortijo i Carla Gómez. Per la seva aplicació: “Open Point”.
1r BATXILLERAT
CIÈNCIES (1r Batxillerat): Enguany es presentaven a concurs les revistes realitzades per a Ciències per al Món Contemporani. Els premiats han estat:
ACCÈSSIT: Ana Vicente, Clara Mon i Mireia Gómez. Per la seva revista “Tecnosociety”
1r PREMI: Eva Ruz, Judit Romero i Sabrina Soler. Per la revista “Tornem a Arrencar”
TECNOLOGIA (1r Batxillerat) Creació d’una empresa: Han estat seleccionades els millors projectes de miniempresa, tant per la idea de producte, com per la realització i la memòria escrita. Finalment el treballs premiats en aquesta categoria són:
ACCÈSSIT: Judit Abad (no pot venir), Sabrina Atanasiu, Pau Felip, Paula González i Alan Gálvez. Per la seva empresa “Sauber”
1r PREMI: Emily Reyes, Jana de la Encarnación, Riya Wadhwani, Felipe Castelao i Iago de Oliveira. Per la seva empresa “FIEF”
2n BATXILLERAT (lliura els diplomes el Dr. Jaume Puigagut)
CIÈNCIES (2n Batxillerat): Opten al premi un recull de treballs de recerca en els quals destaquen la capacitat d’experimentació en l’àmbit de la ciència. El jurat ha premiat els següents treballs:
1r PREMI: Pol Arnau. Pel seu treball de recerca titulat “Bioluminescència: la llum de la vida”
TECNOLOGIA (2n Batxillerat): Han estat seleccionats una sèrie de treballs de recerca de l’àmbit tecnològic d’excel·lent nivell, dedicació i on s’ha fet una gran tasca de recerca. Hem premiat per la seva qualitat i nivell els següents treballs:
ACCÈSSIT: Oscar Andujar. Pel seu treball de recerca “Tesla i la seva bobina”
1r PREMI: Joris Veefkind. Pel seu treball “Disseny i construcció d’un seguidor solar”
CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ (lliurarà els premis el Cap d’estudis de cicles formatius
Sr. Josep Lluís Gómez)
Sistemes Microinformàtics i Xarxes: En aquesta categoria s’han seleccionat els millors treballs de síntesi del segon curs, projectes que fan els alumnes en acabar i on apliquen tots els coneixements adquirits al llarg del cicle. Hem premiat per la seva qualitat els següents treballs:
1r PREMI: Francisco Fernández i Àlex Fernández. Pel seu treball “Ayuda Exprés”
1r d’Activitats comercials: s’han valorat els projectes realitzats pels alumnes. El treball premiat ha estat:
1r PREMI: Wadia Lazarte i Cristina Salvador. Pel seu projecte “Artemix”
2n Activitats comercials: en aquesta categoria s’han seleccionat els millors projectes finals realitzats pels alumnes. En aquest projecte, l’alumnat posa en pràctica tot el que ha après al llarg dels dos anys del cicle.
1r PREMI: Melani Saltos (No pot assistir), Jordi Quintas i Wanghi Zhu. Pel seu treball “Towel, SL”
Finalment, s’ha procedit a l’entrega de premis honorífics:
PREMI A LA TRAJECTÒRIA TECNOLÒGICA
Es fa el lliurament del premi a la trajectòria tecnològica, que valora l’esperit tecnològic i també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de tecnologia a l’alumne Andreu Orensanz Bargalló. Ha lliurat el premi el cap d’àrea de Tecnologia, Josep Alcon i el Sr. Tomàs Salamí, representant del Patronat de la Fundació Cultural Hostafrancs.
PREMI JUAN ANTONIO JARA
Es fa el lliurament del premi Juan Antonio Jara, que valora l’esperit científic i valora també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de ciències experimentals a l’alumne Amsi Jireh Guzmán Bravo. Han lliurat el premi el cap d’àrea de Ciències Experimentals, Dani Solé i el Sr. Tomàs Salamí.
PREMI ROSA MERINO
Finalment, es fa el lliurament del premi Rosa Merino al millor treball de recerca relacionat amb l’àmbit mèdic o biomèdic a l’alumna Sara Hamann. El lliurament del premil’ha fet el cap d’àrea de Ciències Experimentals, Dani Solé i el Sr. Tomàs Salamí.
Per tancar l’acte el Sr. Tomàs Salamí ha dit unes paraules d’agraïment als organitzadors i al ponent i ha encoratjat l’alumnat a seguir treballant en aquesta línia.