Projectes

Teatre

L’Escola Joan Pelegrí apostem per una educació dinàmica i transversal en què les arts catalitzin el desenvolupament acadèmic i emocional de l’alumnat. Per això, el teatre és una aposta pedagògica amb què treballem al llarg de projectes tant a infantil i primària com a secundària.

Per què li donem aquest espai en l’entorn educatiu

El teatre és una aposta de treball transversal, és a dir, que desenvolupa diferents habilitats i permet desenvolupar competències en l’àmbit del llenguatge, l’expressió corporal, la sensibilitat artística i les relacions interpersonals i intrapersonals.

Específicament, amb el teatre:

Ajuda a aprendre i estimula la memòria
Fomenta el treball d’equip, on no hi ha competència i on tothom treballa per a un objectiu comú
Aporta seguretat i confiança en un mateix
Fomenta la creativitat en diverses dimensions: abstracta, corporal, espacial, emocional, artística…
Fa treballar les emocions i aprofundir en la comprensió i l’experimentació dels sentiments a través de personatges ficticis
Ajuda a lidiar amb les vergonyes

Teatre dins el currículum

Tot el treball relacionat amb el teatre (creació de personatges, improvisacions, creació i realització d’obres de teatre …) sempre ha estat relacionat amb les classes d’Expressió corporal i és una part molt important del contingut d’aquesta matèria.

A Educació Infantil i Primària l’Expressió Corporal és una matèria que dins el nostre Projecte Educatiu té entitat pròpia i es diferencia de Música i Educació Física.  Així, des de P3 fins a 6è, tots els alumnes fan, com a mínim, una hora a la setmana d’Expressió Corporal, però els de Cicle Infantil i Inicial en fan dues, a part de la de Música i la d’Educació Física.

Per a l’alumnat de Secundària aquest projecte té continuïtat a ESO des de la matèria optativa de Teatre i per al Batxillerat i la Formació Professional s’ofereix com a activitat extraescolar per a aquells que vulguin continuar desenvolupant la seva passió per aquest art.

Treballem tot el que té a veure amb “fer teatre”, és a dir, treballem els sentiments i les emocions i la seva expressió corporal, la mímica, la creació de personatges, la veu i la seva impostació, la improvisació, jocs escènics, preparem i posem en escena obres creades per ells o bé escrites per  altres autors…  Treballem individualment, en petit grup i en gran grup, depenent de l’objectiu de l’activitat concreta, per tal de prendre consciència de grup i del treball en grup.

El treball dins l’aula és molt important, però no hem d’oblidar que un dels aspectes importants del teatre és que està pensat per a ser vist, i que quan es realitza en un teatre, amb vestuari, llums i so pren una altra dimensió.

La Perla 29

La companyia de teatre La Perla 29 ha engegat aquests darrers anys un projecte pedagògic de teatre amb l’Escola Joan Pelegrí de la Fundació Cultural d’Hostafrancs. Una escola situada al cor del barri d’Hostafrancs de Barcelona que va iniciar la seva trajectòria l’any 1904. És una escola concertada, catalana, aconfessional basada en l’educació en valors i en el creixement integral del seu alumnat. Des de fa molts anys integra el teatre com una part més de la formació dels nens i nenes, i   ara vol ampliar aquesta aposta compartint un projecte amb la Perla 29.

Per la seva banda i de la mà de l’actriu i pedagoga de teatre Rosa Gàmiz, La Perla 29 ha establert una col·laboració basada en la creació d’espectacles per a públic familiar dirigits per l’Oriol Broggi i interpretats per la mateixa Rosa Gàmiz.

Es tracta d’acostar i fer entendre als nens i nenes de l’escola què vol dir fer teatre. Com es prepara un muntatge teatral? Qui hi participa? La importància del públic, dels actors i de les actrius, del director… Apropar el teatre perquè també sigui un recurs pel seu aprenentatge i perquè sobretot en gaudeixin.

L’experiència acumulada els darrers anys ens porta a totes dues entitats a voler aprofundir en la relació entre pedagogia i teatre, generant així un enriquiment mutu: La Perla, gràcies al seu vincle amb l’escola crea l’espai La Perla Petita i l’Escola Joan Pelegrí fa un pas endavant en un àmbit de la seva línia educativa.

Grup de Teatre Joan Pelegrí

L’Escola compta amb un grup de teatre format per alumnat de Batxillerat, en què es treballen diverses tècniques teatrals i en algunes sessions es compta amb l’assessorament d’un professional del teatre de la companyia La Perla 29, fruit de la l’acord de col·laboració que hi té l’Escola. A final de curs es representa una obra de teatre per a les famílies. El grup està conduït per la professora Mònica Pardo.

Vademestres

També sota la direcció de Mònica Pardo un grup de mestres i professors a qui apassiona el teatre  s’han ajuntat per formar aquest grup que cada setmana assaja per passar-s’ho bé i compartir aquesta afició, per algun dia arribar a estrenar una obra de teatre.