Barcino Oriens sorgeix d’una iniciativa de la matèria de Llatí i Cultura Clàssica del Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials quan el professor Ricard Llop i un grup d’alumnes es van engrescar per tirar endavant el projecte amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de la història antiga, més enllà de les classes, i divulgar-lo a través d’un grup de recreació i reconstrucció.
El grup compta amb tres seccions que investiguen en molts diversos àmbits. Cal destacar, en primer lloc, el que formen la Legio II Traiana Fortis – Cohors I Barcinonum, que recrea aquesta legió romana barcelonina i per tant se centra en l’aspecte militar. En segon lloc hi ha els Ludus Gladiatorius Barcinonensis, que es dediquen a l’estudi de l’Ars dimicandi o l’art del combat i la gladiatura; i en tercer lloc hi ha el grup format per les Ornatrices Barcinonensis, que s’encarreguen de tot el que fa referència a la cosmètica i la perruqueria romanes. A aquestes tres s’hi afegeixen les seccions de recerca relacionada amb la Vida Civil, el Món de la Religió, l’àmbit de la Política, la Gastronomia, la Música, la Medicina, entre molts d’altres que es treballen al grup.
Per tal de divulgar tots aquests coneixements Barcino Oriens organitza Jornades de Recreació i Reconstrucció i Divulgació Històrica Romana, les Barcino·Colonia·Romae, que acosten al públic el món clàssic romà d’una manera emotiva i atractiva, fent que tothom pugui “sentir”, “tocar” i “veure” a través d’activitats, imatges, vestits… la realitat dels nostres avantpassats de la manera més fidedigna possible. Així doncs els espectacles de reconstrucció que es duen a terme recreen diversos aspectes de la vida a l’Antiga Roma, des de l’àmbit civil, polític, religiós, gastronòmic, fins als secrets de bellesa més ben guardats.
Al llarg del curs Barcino Oriens col·labora amb altres grups i entitats de la mateixa temàtica com el Museu de Badalona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya, el grup Thaleia o el grup Projecte Fènix. Participant en fires, mostres, conferències, demostracions, etc. com per exemple la Magna Celebratio Baetulonensis, les Jornades de Reconstrucció Històrica de la UB i les de la UAB, el Triumvirat Mediterrani o el Mercat Romà d’Iesso, entre d’altres.
Avui dia Barcino Oriens és un grup obert a tothom, on no només en forma part alumnat d’Humanitats o personal de l’Escola, sinó que hi pot participar tot aquell, sigui alumne o no, que tingui interès per la Cultura Clàssica Romana i la nostra Història.