La nostra escola s’ha adherit al projecte de renovació pedagògica Escola Nova 21. Es tracta d’una xarxa de prop de 500 centres d’ensenyament de tot Catalunya que volem cercar conjuntament les transformacions en el sistema educatiu per tal d’adaptar-lo als reptes i necessitats de la societat del coneixement i el món globalitzat.
Pren el nom de l’important moviment que fa un segle va regenerar les escoles del nostre país. Els principis i objectius de l’Escola Nova encara són vàlids avui, de manera que cal donar-los un nou impuls. És aquí on intervenen entitats com el Centre UNESCO de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, l’Obra Social de la Fundació “la Caixa” o la Diputació de Barcelona.
John Dewey (1859-1952) ens deia que “si avui ensenyem als infants com els ensenyaven ahir, els robem el demà”. El futur és incert però podem estar segurs que el patró d’escola que prepara per a la societat industrial està també superat. L’objectiu és anar cap una visió més humanista de l’ensenyament, és a dir, que combini les diferents dimensions de l’aprenentatge (cognitiva, física, social i emocional). Això s’aconsegueix revisant les metodologies, l’avaluació i l’organització de l’escola, tot incorporant els avenços que han esdevingut en les ciències del coneixement (psicologia, pedagogia i neurologia).
El debat més conegut al voltant del món educatiu gira al voltant de les disposicions normatives dels governs i una lectura fàcil de la comparativa de resultats entre països. Però s’ha obviat el treball de reflexió pedagògica que organismes internacionals com la UNESCO, l’OCDE o la pròpia administració educativa. Avui dia reconeixem el coneixement com la informació, la comprensió, les competències, els valors i les actituds; ha de venir guiat pel tipus de societat a la que aspirem.
Cal reconèixer la diversitat de l’alumnat: preferències per uns temes per davant d’altres; habilitats, estils i estratègies d’aprenentatge; l’eficàcia del treball personal; creences i emocions; el diferent bagatge lingüístic, cultural i social… Això requereix diferents metodologies d’ensenyament com ara les activitats guiades, la investigació, la participació activa, l’experimentació i l’autoaprenentatge. En tant que l’ensenyament és de naturalesa social, caldrà impulsar el treball cooperatiu i en equip en combinació amb el treball individual.
Sabem què cal millorar i quins són els objectius; també tenim una reconeguda experiència en innovació i canvi. Ara hem de concretar-ho a través del treball conjunt entre els diferents integrants de la comunitat educativa: liderats pel professorat i acompanyats per famílies, alumnat i tots els professionals que intervenen a l’escola.