F. Roca, la nova empresa responsable de l’espai migdia de l’Escola Joan Pelegrí, vol presentar-se a tots i totes vosaltres!
Barcelona, 15 d’octubre de 2020
Benvolgudes famílies,
Ens posem en contacte amb vosaltres com a nova empresa responsable de l’Espai Migdia de l’Escola. Amb una trajectòria de més de 50 anys en la gestió de menjadors escolars, en enorgulleix que l’Escola Joan Pelegrí hagi confiat en nosaltres per a dur a terme la gestió integral de l’espai migdia aquest nou curs. Hem assumit amb molta il·lusió aquesta nova etapa i volem ser un valor afegit al treball que l’escola ja realitza respectant i fent créixer el projecte de l’escola.
A continuació us fem cinc cèntims de com ens organitzem.
Nosaltres veiem l’espai del migdia com un moment del dia que ha de proporcionar als infants i joves temps per a menjar i temps per a descansar, que ha de ser alliberador de la necessària atenció i esforç que requereixen les tasques escolars i que ha de permetre’ls reprendre la jornada a la tarda amb la millor disposició per tal d’afrontar la feina a l’aula. La nostra acció diària sempre ha estat focalitzada en facilitar l’estada a l’espai de migdia dels infants i joves i aquest curs, encara més, doncs les mesures per a la gestió del risc del virus Sars-Cov-2, han suposat una major rigidesa per a ells i elles.
Els menús estan confeccionats per un equip heterogeni de professionals, els nostres caps de cuina, part de l’equip de direcció, supervisats per les nostres dietistes i segueixen les recomanacions que els Departaments de Salut i Ensenyament, han elaborat al llarg dels anys, a través de les Guies de l’Alimentació saludable a l’etapa escolar.
Les guies estableixen amb molta claredat les freqüències de consum d’aliments i coccions recomanades per al migdia de l’escola.
Els menús estan adaptats a la temporada de primavera-estiu i tardor-hivern i personalitzats per a totes les dietes que es precisin ( dietes terapèutiques, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries) . Incorporen els plats de la cuina tradicional catalana i de la cuina mediterrània. Cada mes acompanyarem la programació mensual dels menús del migdia amb una proposta de sopars pensada per a complementar el menú del migdia, cosa que facilita una alimentació equilibrada per a l’infant.
Cada vegada més, les famílies s’interessen pels canvis que es produeixen en els menús escolars i ens consulten el perquè d’algunes combinacions que resulten, a priori, una mica sorprenents, i que fins i tot, algunes famílies encara no han incorporat. Perquè un llegum de segon? I la pasta i l’arròs integral, calen?. Són preguntes freqüents en els últims temps.
El menú de l’escola és un reflex de l’evolució que ha s’ha produït en l’àmbit alimentari i de salut i una gran oportunitat per a promoure hàbits saludables i sostenibles.
Quan el Francesc Roca, fundador de F.Roca, va començar a dissenyar els menús escolars a l’octubre de 1966 es va centrar en el que pensava que més agradava als nens. Hem continuïtat amb aquesta tradició incorporant tot el coneixement que la ciència ha aportat en l’àmbit alimentari, de salut i de sostenibilitat, al llarg de les últimes dècades.
Així, a tall d’exemple, una de les últimes adaptacions del menú escolar es produeix a partir de l’estudi de L’Organització Mundial de la Salut (OMS), que a través del CIIC (Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer), va avaluar la carcinogenicitat del consum de carn vermella i de carn processada, relacionant el seu elevat consum amb els risc de càncer.
Per tot això, des del PReME (Programa de revisió de menús escolars de la Generalitat de Catalunya), i com a estratègia per reduir el consum de carn i potenciar el de llegums, des de l’any 2017, s’ impulsen canvis en relació a les freqüències de consum de carn en els menjadors escolars, que hem incorporat . Són canvis força rellevants. Així doncs:
- La freqüència de carn vermella queda reduïda a zero o un cop per setmana.
- S’inclou de proteic vegetal (llegum i derivats) a l’apartat dels segons plats.
Seguint en aquesta línia, la guia Petits canvis per a menjar millor, publicada a finals de 2018,per l’ Agència de Salut Pública de Catalunya, i adreçada a la població en general, aconsella reduir sal, sucres i carn vermella en favor de fruita, verdura i llegums i introduir farinacis integrals.
Us destaquem també que:
- Els nostres menús tenen el segell Marca Cuina Catalana.
- Prioritzem els productes de proximitat i garantim un 30% de producte ecològic.
- Les carns picades estan elaborades exclusivament per a nosaltres i no tenen al·lergògens ni conservants químics.
- S’utilitza exclusivament oli d’oliva verge extra per cuina, fregir i amanir.
Esperem que aquesta informació us sigui d’utilitat i ens posem a la vostra disposició per a qualsevol consulta. Podeu escriure a la Sara Dominguez, la nostra dietista a saradominguez@froca.cat , al correu general froca@froca.cat o bé trucar-nos al 93 674 11 22, on us atendrem amb molt de gust.
Cordialment,
Àngels Roca, directora de F.Roca