Ja tenim guanyadors/es de la XXIVa edició dels Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient
Víctor Ranera, director de l’escola, ha obert l’acte i ha presentat el convidat d’enguany: Dr. Carles Sierra, professor d’Investigació del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) i sotsdirector de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA). També és professor adjunt de la Universitat de Tecnologia de Sydney.
Intel·ligència artificial i educació (Carles Sierra)
Sota el títol “La intel·ligència artificial i l’educació” Sierra ha explicat l’origen d’aquest concepte i ha parlat dels àmbits on es fa servir, afirmant que “la intel·ligència artificial és capaç de guanyar al pòquer” i que “s’aplica a qualsevol lloc que us pogueu imaginar” per exemple s’aplica en les cerques de Google, les d’Amazon, assitents com Siri o Alexia, en el camp de la salut i l’envelliment, en automoció…
Segons Sierra, la relació entre IA i la societat ens obliga a posar límits i per això ha fet èmfasi en la importància de la classe de Filosofia, ja que cal saber on posem la frontera del que es pot fer i el que no amb intel·ligència artificial.
El ponent s’ha centrat principalment en l’aplicació de la intel·ligència artificil en l’àmbit educatiu. En relació a aquest tema ha esmentat els acords que es van prendre en la Declaració de Bejing celebrada al maig de 2019 i algunes de les recomanacions, com per exemple, planificar-la en les polítiques educatives o bé com a suport a l’educació i l’avaluació.
Carles Sierra ha explicat com pot ser d’útil la IA en l’aprenentatge col·laboratiu, és a dir, en l’avaluació entre iguals, que és una eina molt útil en si mateixa, o bé a l’hora de fer grups per a realitzar treballs. Per a formar equips la IA estudia la compatibilitat dels membres segons la personalitat, les competències i el gènere de cada memebre del grup per tal d’obtenir els millors resultats. Aquest mètode, anomentat EduTeams, ja ha estat utilitzat en diversos instituts catalans amb resultats molt positius. S’ha fet una comparativa amb els grups fets per IA i els que feia el professorat, obtenint millors resultats en els dels grups fets per IA després que l’alumnat respongués uns tests a través del quals es definien els trets de la personalitat, les competències i el gènere. Per tant, amb l’ajuda de la IA es poden formar equips al màxim de competents, de ben avinguts, i on cada membre tingui almenys una de les competències requerides.
Finalment Sierra ha instat l’alumnat i les famílies a estar informats sobre la IA, ja que pot condicionar les decisions que l’alumnat pot prendre.
Lliurament XXIV Premis Ciència, Tecnologia i Medi Ambient
Tot seguit s’ha procedit a fer el lliurament dels Premis.
El jurat que atorga els Premis de la Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de l’Escola Joan Pelegrí, enguany ha estat format per: Ariadna Abad, Mar Sanglas, Montserrat Cuadrat i Pilar Luis, professores de l’àrea de Ciències i Tecnologia de l’Escola Joan Pelegrí; Tomàs Salamí, representant del Patronat de la Fundació Cultural Hostafrancs i Amsi Guzman, ex-alumna de l’escola i Premi Rosa Merino del curs passat.
Després d’un llarg examen i posterior valoració dels treballs presentats el jurat ha decidit concedir els XXIII Premis CIÈNCIA, TECNOLOGIA I MEDI AMBIENT corresponents al curs 201-2018-19 als alumnes següents:
1r ESO
CIÈNCIES: Han estat nominats al premi un conjunt de treballs sobre claus dicotòmiques per classificar diferents éssers vius, així com murals que expliquen les funcions vitals de diferents éssers vius. El jurat ha decidit concedir els següents premis:
- ACCÈSSIT: Anna Arboix, Anna Batlle i Marina Cisneros. Pel mural de les funcions vitals “La nutrició del pingüí”
- 1r PREMI: Lídia Bragulat. Per la clau dicotòmica “Les aus”
TECNOLOGIA: Han estat valorades les caixes de fusta realitzades al taller així com el pla de treball i memòria explicativa. Finalment el jurat ha decidit concedir el següent premi:
- ACCÈSIT: Lucia Ocampo Pérez
- 1r PREMI: Tomàs Alcaide Martínez. Per la realització i acabats de la caixa de fusta
2n ESO
CIÈNCIES: Han estat seleccionades diverses presentacions digitals de la “Teoria Cinéticocorpuscular”. El jurat ha premiat els següents treballs:
- ACCÈSSIT: Guerau Alegre, Laia Balsells i Miquel Cardona. Per la seva presentació.
- 1r PREMI: Laia Arias, Martina Bauchwich i Eva Escolano Per la seva presentació.
TECNOLOGIA: Han estat valorats els motors elèctrics de corrent continu així com el pla de treball i la memòria explicativa. Hem decidit atorgar el següent premi:
- ACCÈSIT: Carolina López Rodríguez
- 1r PREMI: Guillem Muñoz i Escoda. Pel seu motor elèctric de corrent continu.
3r ESO
CIÈNCIES: Han estat seleccionats diferents vídeos referents a “L’estructura de la cèl.lula”. El jurat, en aquesta categoria, valora molt positivament la imaginació i la creació de l’alumnat en la realització dels diferents vídeos. Finalment en aquesta categoria s’entrega el següent premi:
- 1r PREMI: Eulàlia Ferriz, Lorena Dziatkiewicz, Fiona Fontanet i Laia Fusté. Pel seu vídeo de “Cel.lula eucariota animal”
TECNOLOGIA: Opten al premi els tricicles electromecànics així com el seu pla de treball i memòria explicativa. En aquesta categoria hem premiat:
- 1r PREMI: Miquel Rodríguez, Max Peloche, Yeray Franco
4t ESO
CIÈNCIES: Opten al premi una sèrie de posters de malalties genètiques i uns vídeos molt creatius de la història de la Terra.
- ACCÈSSIT: Alba Calvo, Aina Espasa, Carla Martínez-Vallcorba. Pel seu poster sobre “L’albinisme”.
- 1r PREMI: Nina Barrachina, Alba González, Sandra Porqueres i Víctor Rodríguez. Per l’originalitat del seu vídeo sobre la Història de la Terra.
TECNOLOGIA: Opten al premi una sèrie d’aplicacions dissenyades per a dispositius Android. Els treballs premiats han estat els següents:
- 1r PREMI DIGITAL: Jaume àlvarez, Pau Gracia, Eric Aguilar. Per la seva aplicació pel projecte mSchools: “Fdiet”.
1r BATXILLERAT
CIÈNCIES: Enguany es declara desert el premi dels treballs de la categoria de 1r de batxillerat.
TECNOLOGIA – Creació d’una empresa: Han estat seleccionats els millors projectes de miniempresa, tant per la idea de producte, com per la realització i la memòria escrita. Finalment el treball premiat en aquesta categoria és:
- 1r PREMI: Paula Rodríguez, Carlota Martínez, Inés de la Fuente i Sofia Jordà. Per la seva empresa “Soft Kiss”
2n BATXILLERAT (ha lliurat els diplomes el Dr. Carls Sierra i el director Víctor Ranera)
CIÈNCIES: Opten al premi un recull de treballs de recerca en els quals destaquen la capacitat d’experimentació en l’àmbit de la ciència. El jurat ha premiat els següents treballs:
- ACCÈSSIT: Katia Salvador. Pel seu treball de Recerca titulat “El Lupus”
- 1r PREMI: Julieta Vallet. Pel seu treball de recerca titulat “La regla i el tabú menstrual”
TECNOLOGIA: Han estat seleccionats una sèrie de treballs de recerca de l’àmbit tecnològic d’excel·lent nivell, dedicació i on s’ha fet una gran tasca de recerca. Hem premiat de manera excepcional amb dos primers premis un treball de l’àmbit més tecnològic i treball d’àmbit administratiu. Un per la seva qualitat i nivell els següents treballs:
- 1r PREMI: Laura Soler. Pel seu treball de recerca “Comparació de la sanitat entre Estats Units i Espanya”
- 1r PREMI: Cristian Galvez Pascual i David Martínez López. Pel seu treball “Restauració d’un ciclomotor Mobylette de 1979 i conversió a vehicle elèctric VMP. Una aposta pel reciclatge, sostenibilitat i l’ecologia en la mobilitat personal”
CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ (ha lliurat els premis el Cap d’estudis de cicles formatius Sr. Josep Lluís Gómez)
Sistemes Microinformàtics i Xarxes: En aquesta categoria s’han seleccionat els millors treballs de síntesi del segon curs, projectes que fan els alumnes en acabar i on apliquen tots els coneixements adquirits al llarg del cicle. Han estat premiats per la seva qualitat els següents treballs:
- 1r PREMI: Víctor López López, Saiel Molina, Oriol Matas, Pere Tejera, i Lucas Zamora Guisado. Pel seu treball “NextGen Support S.L.”
Activitats comercials: en aquesta categoria s’han seleccionat els millors projectes finals realitzats pels alumnes. En aquest projecte, l’alumnat posa en pràctica tot el que ha après al llarg dels dos anys del cicle.
- ACCÈSSIT: Irene Pino López, Carla Muñiz Pérez i Amanda Mira Martínez. Pel seu projecte: “MYSTIC CUPCAKES”
- 1r PREMI: Miguel Ángel Garay Raso, Òscar Loka Collins i Sai Méndez Encarnación. Pel seu projecte “LIT SK8 SL”
Finalment, s’ha procedit a l’entrega de premis honorífics:
PREMI A LA TRAJECTÒRIA TECNOLÒGICA (han lliurat els premis en Tomàs Salamí, membre del Patronat; en Miquel Guasch, professor jubilats de l’àrea de Tecnologia; i el cap d’àrea de Tecnologia, Josep Alcón)
S’ha lliurat del premi a la trajectòria tecnològica, que valora l’esperit tecnològic i també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de tecnologia. Aquest any el premi té, de manera excepcional, dos alumnes premiats amb mèrits i dedicació equivalent, per tant s’ha lliurat un primer premi ex aequo, per primera vegada a:
- Àlvaro Alcaide Martínez i Guillem Eliasson Silvestre
PREMI JUAN ANTONIO JARA (ha lliurat el premi el cap d’àrea de Ciències Experimentals, Dani Solé i el Sr. Tomàs Salamí)
Aquest premi, que valora l’esperit científic i valora també una trajectòria destacada durant tots els anys d’escolarització a l’àrea de ciències experimentals, s’ha atorgat a l’alumne:
- Albert Boladeras Hervás.
PREMI ROSA MERINO (ha lliurat el premi la cap d’àrea de Ciències Experimentals, Ariadna Abad i el Sr. Tomàs Salamí)
Finalment, s’ha fet el lliurament del premi al millor treball de recerca relacionat amb l’àmbit mèdic o biomèdic a l’alumna:
- Julieta Vallet.
Per cloure l’acte el Sr. Tomàs Salamí ha dit unes paraules d’agraïment als organitzadors i al ponent i ha felicitat l’alumnat pels seus treballs.